Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Acord de combatere a comertului ilicit cu tutun, intre CE si Imperial Tobacco
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Acord de combatere a comertului ilicit cu tutun, intre CE si Imperial Tobacco
Comisia Europeana a incheiat un acord de colaborare multianual cu Imperial Tobacco Limited (ITL) in vederea combaterii comertului ilicit de produse din tutun, avand in vedere ca, anual, UE si statele membre pierd pana la 10 miliarde de euro din cauza neplatii taxelor pentru produsele din tutun contrafacute si de contrabanda, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
 
Acordul include efectuarea unor plati considerabile care vor fi efectuate de ITL catre Comisie si statele membre, totalizand 300 de milioane de USD (207 de milioane EUR1) in decursul urmatorilor 20 de ani. Aceasta initiativa ar trebui sa imbunatateasca in mod semnificativ eforturile UE de combatere a comertului ilicit cu tutun care priveaza UE si statele membre de miliarde de euro anual.

„Salut acest acord important care va contribui la protejarea intereselor financiare ale UE si ne va consolida fortele in lupta impotriva tigarilor contrafacute si de contrabanda”, a declarat José Manuel Barroso, Presedintele Comisiei Europene.

„Suntem cu totii - guverne, consumatori si intreprinderi legitime - victimele produselor contrafacute si de contrabanda. Acordul semnat astazi cu Imperial Tobacco va trimite un puternic semnal disuasiv infractorilor care fac trafic cu tigari si ne va mari in mod semnificativ sansele de eradicare a acestei activitati ilicite”, adauga si Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Šemeta.

Lupta impotriva contrafacerii si contrabandei

Se estimeaza ca UE si statele membre pierd anual pana la 10 miliarde de euro din cauza neplatii taxelor pentru produsele din tutun contrafacute si de contrabanda. In plus, contrafacerea si alte forme de contrabanda creeaza un lant de aprovizionare paralel ilegal care submineaza lanturile de distributie legale si reprezinta o concurenta neloiala pentru produsele autentice distribuite pe cai legale. Comertul ilicit cu tigari este folosit frecvent pentru finantarea unor activitati mai grave ca terorismul si criminalitatea organizata. Din aceste motive, lupta impotriva tigarilor contrafacute si de contrabanda a devenit o prioritate majora pentru Comisie si statele membre ale UE.

In ciuda succesului masurilor luate de UE, de statele membre si de industrie, in ultimii ani numarul de cazuri care implica tigari contrafacute si de contrabanda continua sa creasca si sa se diversifice. Din aceasta cauza, Comisia si-a intensificat eforturile de combatere a comertului ilegal cu tigari contrafacute. Acestea includ colaborarea cu autoritatile insarcinate cu aplicarea legii din statele membre si tari terte in ceea ce priveste investigarea contrafacerii tigarilor, localizarea si intreruperea productiei de tigari contrafacute, precum si inregistrarea si confiscarea tigarilor contrafacute in UE cu scopul de a identifica sursa produsului si alte informatii relevante.

Un acord pentru a imbunatati lupta impotriva contrabandei

Acordul semnat astazi, care a fost initiat de ITL, dovedeste ca, la succesul luptei impotriva comertului ilicit cu produse din tutun, pot contribui in mod semnificativ cooperarea si coordonarea dintre autoritatile UE responsabile cu aplicarea legii si producatorii ca ITL.

Acordul introduce dispozitii si proceduri ferme pentru cooperarea si schimbul de informatii, permitand astfel autoritatilor responsabile cu aplicarea legii sa ia masuri mai eficace impotriva celor care incalca legea in Europa si in lume. In plus, ITL isi va consolida controlul asupra lanturilor de aprovizionare prin imbunatatirea procesului de selectie si monitorizare a clientilor pentru a-si spori capacitatea de urmarire si localizare a anumitor ambalaje si oferind mai mult sprijin organismelor europene de aplicare a legii in lupta impotriva comertului ilegal cu tigari.

Procedurile de trasabilitate a produselor cu impact considerabil sunt incluse, de asemenea, in acord pentru a permite organismelor responsabile cu aplicarea legii sa identifice sursa si destinatia marcilor ITL si sa permita verificarea autenticitatii. In conformitate cu acordul, ITL va imprima anumite ambalaje cu informatii care indica piata de vanzare cu amanuntul avuta in vedere, va marca „master cases”2 de tigari cu coduri de bare care pot fi citite de un aparat si va implementa alte proceduri pentru imbunatatirea urmaririi si localizarii produselor sale.

Aceste obligatii sunt conforme cu dispozitiile impotriva contrabandei din Conventia-cadru a OMS de control al tutunului si vor sustine eforturile UE in favoarea adoptarii unui protocol ambitios la aceasta conventie, privind eliminarea comertului ilicit cu produse din tutun.

In plus fata de beneficiile mentionate, Uniunea Europeana si statele membre participante vor primi sume substantiale din partea ITL in decursul mai multor ani. ITL s-a angajat sa plateasca un total de 300 de milioane de USD (207 de milioane de EUR) in decursul a 20 de ani.

Prin acest acord, ITL s-a angajat de asemenea sa efectueze plati in cazul in care in UE vor fi confiscate produse autentice peste limitele specificate. Toate statele membre vor putea sa beneficieze de aceste plati.

In negocierile cu ITL, Comisia a reprezentat Uniunea Europeana si statele membre. Serviciul juridic si OLAF au condus negocierile in numele Comisiei. La 9 iulie 2004, UE si zece state membre au semnat un acord de combatere a contrabandei si a contrafacerii cu Philip Morris International (IP/04/882). La 14 decembrie 2007, UE si 26 de state membre au incheiat un acord de combatere a contrabandei si a contrafacerii cu Japan Tobacco International La 15 iulie 2010, UE si 24 de state membre au incheiat un acord de cooperare cu British American Tobacco.

Incepand de luni, toate cele 27 de state membre si UE sunt parti la acordurile de cooperare cu PMI si JTI.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !