Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Institutul care se ocupa de expertiza capacitatii de munca va putea revizui pensiile de invaliditate
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Institutul care se ocupa de expertiza capacitatii de munca va putea revizui pensiile de invaliditate
Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca va aviza documentatiile medicale pentru incadrarea in grade de invaliditate, va controla legalitatea pensionarilor de invalidate si le va putea chiar revizui, conform unui proiect de hotarare, elaborat de Ministerul Muncii, prin care se urmareste sporirea competentelor institutiei.
 
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, comisiile de avizare si control din Institut vor avea competenta revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate internati in sectiile clinice ale INEMRCM, in urma convocarii lor, urmand ca, in cazul neprezentarii, casele de pensii sa suspende plata pensiei de invaliditate.

Comisia Superioara de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul INEMRCM va avea competente sporite, astfel incat, va analiza si aviza, din punct de vedere medical si metodologic, cazurile propuse spre solutionare, va reexpertiza cazurile inaintate spre solutionare de catre comisiile de avizare si control si va solutiona contestatiile depuse impotriva deciziilor medicale asupra capacitatii de munca emise de comisiile de avizare si control.

Aceasta Comisie va putea, de asemenea, sa propuna directorului general al INEMRCM si, dupa caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii, sanctionarea medicilor experti ai asigurarilor sociale, pentru nerespectarea criteriilor medicale si normelor metodologice privind incadrarea in grade de invaliditate. Comisia va putea chiar sesiza Colegiul Medicilor in situatiile de incalcare grava a normelor legale in vigoare privind exercitarea profesiei de medic.

Proiectul mai reglementeaza si stabilirea, obligatorie, a arondarii teritoriale a serviciilor si cabinetelor de expertiza medicala din fiecare judet, respectiv din municipiul Bucuresti, astfel incat se va putea realiza o evidenta stricta, in functie de domiciliu, a persoanelor care apeleaza la serviciile de expertiza medicala. Se va putea realiza, de asemenea, in mod unitar si cu mai mare acuratete controlul incadrarii in grade de invaliditate, precum si diminuarea situatiilor in care deciziile de incadrare in grade de invaliditate sunt emise fara a tine seama de domiciliu, prin apelarea subiectiva la anumiti medici ai asigurarilor sociale.

Proiectul supus aprobarii isi propune sa acorde posibilitatea conducerii casei teritoriale de pensii de a delega atributiile medicului sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca, medicului expert al asigurarilor sociale de la unul dintre cabinetele teritoriale de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordine, in conditiile prevazute de lege, se mai arata in nota de fundamentare.

In cadrul caselor teritoriale de pensii se pot infiinta, comisii de avizare si verificare, constituite din medici experti ai asigurarilor sociale, in vederea derularii unor actiuni de control avand ca obiect corectitudinea incadrarii in grade de invaliditate.
Proiectul de HG se afla in dezbatere publica pana la 4 octombrie si poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Muncii.
 
Sursa: Avocatnet.ro 
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !