Romania s-ar putea confrunta cu o grava problema de finantare in ultimul trimestru, cand va trebui sa imprumute aproximativ 20 de miliarde de lei pentru deficitul bugetar si ratele scadente la datoria publica.
Ministerul Finantelor pare sa fi cazut in propria capcana intinsa bancilor de pe piata locala, refuzand dobanzile mai mari de 7% cerute de acestea pentru titlurile de stat. Atata timp cat au putut finanta deficitul bugetar din banii primiti de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, insemnand 10 miliarde de lei dintr-un deficit de 18 miliarde de lei in prima jumatate a lui 2010, Finantele si-au permis sa decline ofertele bancilor. Astfel ca, in iunie au imprumutat doar 21% din suma pe care estimasera ca o vor atrage de la acestea. Aceeasi strategie a fost aplicata si in lunile urmatoare, iar din volumul anuntat de 12,6 miliarde de lei, din iulie pana pe 20 septembrie, statul a luat de pe piata interna mai putin de jumatate.
Ultima iarna cu facturi "imblanzite" la incalzire, relateaza
Evenimentul Zilei.
Pretul gigacaloriei creste doar cu cinci lei in sezonul rece, din cauza maririi TVA. Consilierii generali au amanat insa revizuirea listelor cu subventii pentru luna martie a anului viitor.
In ciuda temerilor din ultima vreme privind re nuntarea la subventiile acordate "in masa", facturile la in tretinere nu vor exploda in aceasta iarna. La avizierul blocurilor, sumele vor creste usor: pretul unei gigacalorii va fi 124 de lei, fata de 119 lei, cat este acum.
Suma corespunde cresterii TVA cu 5%, au explicat consilierii generali ai Capitalei. "Bucurestenii vor plati un pret unic si iarna asta. Nu mai avem cum sa analizam veniturile, ca sa putem acorda diferentiat subventia. Insa, din martie, vom discuta cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si vom stabili cine si cat va mai primi subventie", a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.
Ziarul Financiar scrie:
Vanzarea companiilor de stat pe Bursa poate inlocui un nou acord cu FMI.
Experienta listarii companiei braziliene Petrobras arata ca fluxurile valutare pot fi atrase prin cotari la bursa.
Prin vanzarea pe Bursa a unor pachete semnificative de actiuni din companiile pe care le mai are in portofoliu statul isi poate acoperi si gaurile la buget, dar poate contracara si tendinta de depreciere a monedei nationale, evitand astfel un nou imprumut de la FMI.
Experienta recenta a listarii unui gigant petrolier dintr-o tara emergenta, grupul petrolier brazilian Petrobras, arata ca o
oferta publica poate aduce pe langa bani la buget si o apreciere a cursului de schimb.
Guvernul trimite 500.000 de patroni la cursuri de protectia muncii, noteaza
Gandul.
Firmele cu cel mult 49 de angajati vor trebui sa mearga la cursuri de protectia muncii. Ele au de ales din oferta celor cateva zeci de organizatori de cursuri, la preturi de cel mult 1.000 de lei.
Peste 500.000 de mici patroni, care au cel mult 49 de angajati in firma, vor trebui sa mearga la scoala pentru a face cursuri de protectia muncii, potrivit unei hotarari de guvern publicate in Monitorul Oficial. Angajatorii vor avea astfel de facut cursuri de cel putin 40 de ore pentru a se achita singuri de aceasta noua obligatie. Asta in cazul in care firmele nu au deja un departament intern care se ocupa de protectia si securitatea muncii sau care nu apeleaza la o persoana autorizata, din afara companiei.
Despre
Taxa pe vant relateaza
Jurnalul National.
Daca societatile care folosesc apa sa produca energie electrica platesc o redeventa pentru cantitatea consumata, daca cei care extrag petrol din subsolul tarii cotizeaza anual pentru asta, atunci de ce n-ar plati si companiile cu mori de vant pentru acelasi lucru?
Exact la asta s-a gandit si Comisia Europeana, care vrea sa introduca aceasta prevedere intr-un nou set legislativ care sa reglementeze trecerea Uniunii Europene la o economie mai "verde" si fara emisii de carbon. "Este o mare problema redeventa pentru energia eoliana si solara, a scapat total pana acum aceasta problema Comisiei Europene", a spus Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.