Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Emil Boc: Criza este o oportunitate pentru reformarea statului
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Emil Boc: Criza este o oportunitate pentru reformarea statului
Statul roman trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat, iar criza reprezinta o oportunitate pentru a reforma politicile publice, a declarat premierul Emil Boc, marti, la prezentarea rezultatelor "Analizei functionale a administratiei publice centrale din Romania", finantata de UE, anunta Executivul
 
Premierul a apreciat expertiza Bancii Mondiale in analizarea a sase sectoare guvernamentale importante – finante publice, agricultura, transporturi, educatie, concurenta, Secretariatul General al Guvernului -, si a declarat ca recomandarile pe care Banca Mondiala le-a facut Executivului au fost analizate impreuna cu ministerele de resort si vor fi implementate in functie de decizia politica de la nivelul coalitiei.

„Guvernul Romaniei a demarat un amplu proces de reforma a statului roman, care vine dupa 20 de ani de politici necorelate, care au dus la un stat greoi si la dezechilibre structurale. Statul roman trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat /.../ Aceasta criza economica, dincolo de toate greutatile pe care le propune, reprezinta o oportunitate pentru a realiza aceste reforme ale politicilor publice” a afirmat Emil Boc, subliniind ca Romania nu mai poate pastra stilul de guvernare de dupa 1989.

Primul-ministru a reamintit ca Guvernul a adoptat deja o serie de acte normative al caror scop este reformarea statului - codurile juridice, legea sistemului de pensii, legea responsabilitatii fiscale - iar procesul de reforma trebuie continuat, inclusiv cu legea salarizarii unitare si legea educatiei nationale, aflate in proces de adoptare.

La randul sau, Peter Harrold, director de tara pentru Europa centrala si tarile baltice in cadrul Bancii Mondiale, s-a declarat de acord cu reformele adoptate de cabinetul condus de Emil Boc in ultima perioada.

Seful Executivului a prezentat viziunea Guvernului Romaniei in ceea ce priveste implementarea reformelor, si a mentionat patru principii strategice care vor fi urmate: coerenta, responsabilitate, performanta si parteneriat.

„Actiunea statului trebuie sa fie coerenta, nu disparata si haotica. Cadrul legislativ, strategiile si politicile publice trebuie sa fie integrate si functionale” a afirmat premierul.

El a adaugat: „Romania trebuie sa devina un stat rational, care isi indeplineste obligatiile fata de ansamblul societatii, nu doar fata de grupuri privilegiate. Decidentii publici trebuie sa fie responsabili pentru calitatea deciziilor pe care le iau. Statul roman are nevoie de o noua perspectiva manageriala in sistemul public. Serviciile publice exista pentru a produce rezultate in folosul cetatenilor si nu pentru a-si perpetua puterea si privilegiile.”

De asemenea, primul-ministru a precizat ca directiile de actiune pentru o buna guvernare vor fi adoptarea de strategii si politici
publice gandite pe termen lung
, proactive si integrate intr-un sistem unitar, dar si furnizarea unor servicii publice de calitate in schimbul banilor platiti de catre contribuabili.

La toate acestea, Boc a adaugat guvernarea electronica, statul urmand sa utilizeze pe scara larga noile tehnologii pentru a facilita accesul cetatenilor la serviciile publice, si promovarea unor programe de stimulare a calitatii resursei umane din institutiile publice.

Seful Executivului a mai subliniat importanta absorbtiei fondurilor europene in contextul anului 2011, cand resursele bugetare vor fi orientate cu prioritate spre investitii si crearea de locuri de munca.

„Guvernul Romaniei nu va merge pe mana populismului, ci banii vor fi orientati spre investitii, locuri de munca, pentru crearea unui stat suplu si functional si cu servicii bune pentru cetatean.”, a declarat Emil Boc.

Proiectul “Analiza functionala a administratiei publice centrale din Romania - I”, este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European, Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” si a vizat elaborarea unei analize functionale a sase sectoare principale ale administratiei publice din Romania in scopul fundamentarii unui plan de actiuni pentru consolidarea eficacitatii si eficientei sectoarelor respective, in conformitate cu clauzele si conditiile Memorandumului de Intelegere convenit de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana (CE). Institutiile/ sectoarele vizate in cadrul proiectului sunt: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ministerul Finantelor Publice; Ministerul Transporturilor si Infrastructurii; Secretariatul General al Guvernului si centrul Guvernului si Consiliul Concurentei.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !