Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Mai sunt 13zile pana la depunerea declaratiei trimestriale de catre investitorii pe piata de capital
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Mai sunt 13zile pana la depunerea declaratiei trimestriale de catre investitorii pe piata de capital
Au ramas 13 zile pana la termenul la care investitorii pe piata de capital trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe castigurile de capital pentru trimestrul al treilea, adica 25 octombrie.
 
“Pana la 11 octombrie, investitorii vor fi primit fisele de portofoliu, informatiile privind totalul castigurilor si pierderilor de la societatile de brokeraj, fisele care consemneaza castigurile sau pierderile din tranzactiile pe care le-au facut pe parcursul trimestrului ce s-a incheiat” declara Madalina Racovitan, Director in cadrul Departamentului de Taxe al KPMG Romania si Coordonator al echipei International Executive Services.

Totusi, cu mai putin de doua saptamani inainte de termenul limita de declarare si plata a impozitului nici normele metodologice de aplicare, nici formularul declaratiei nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial. Este adevarat ca proiectele acestora se gasesc publicate pe website-urile CNVM si ANAF, dar atata vreme cat sunt in dezbatere publica si nu in Monitorul Oficial, pot suferi modificari importante.

Este important insa ca investitorii pe piata de capital sa stie anumite aspecte legate de noile proceduri in vigoare de la data de 1 iulie 2010, chiar si in aceasta perioada lipsita de certitudini.

“Primul aspect important este ca declaratia trimestriala trebuie depusa pana la data de 25 octombrie 2010 daca s-au efectuat tranzactii in cursul trimestrului III din anul 2010, chiar si in cazul in care nu s-au obtinut castiguri din tranzactii, ci pierderi”, adauga Racovitan. „Unii dintre investitori ar putea crede ca numai daca realizeaza castig trebuie sa depuna declaratia trimestriala.

Exonerare de la obligatia depunerii acestei declaratii exista intr-o singura situatie: atunci cand investitorul nu a realizat nici un fel de tranzactii de vanzare, intre 1 iulie si 30 septembrie, care sa aiba ca urmare marcarea unui castig sau a unei pierderi.”

“Al doilea aspect important de retinut de catre investitori este ca nedepunerea declaratiilor fiscale constituie contraventie conform Codului de procedura fiscala si se pedepseste cu amenda intre 500-1.000 lei pentru persoanele fizice. Mai mult, in absenta declaratiilor, organele fiscale pot sa stabileasca din oficiu impozitele datorate la bugetul de stat, prin estimarea bazei impozabile” mai informeaza Madalina Racovitan.

“Cel de-al treilea aspect foarte important este ca nedepunerea unei declaratii prin care se consemneaza o pierdere neta anuala ar putea fi o eroare, fiindca o pierdere nedeclarata nu se poate utiliza in viitor. Consecinta unei asemenea neglijente in depunerea declaratiei ar putea fi una costisitoare pentru investitor, atunci cand apar castigurile din tranzactii si pierderile din trecut nu mai pot fi scazute la stabilirea impozitului, in lipsa unor declaratii care sa evidentieze asemenea pierderi”, conchide Madalina Racovitan.

Este de asemenea de retinut faptul ca pierderile din primul semestru al anului 2010 se pot utiliza pentru a diminua eventualele castiguri realizate in al doilea semestru la calculul final de impozit pe anul fiscal 2010, urmand ca eventualele pierderi anuale din anul 2010 sa fie reportate si utilizate in anul fiscal 2011. Pierderile realizate incepand cu anul fiscal 2011 vor putea fi scazute din castiguri pentru o perioada de 7 ani, spune Racovitan.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !