Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow DNA: 7 persoane din conducerea OSIM, cercetate pentru un prejudiciu de peste 250 de mii de euro
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

DNA: 7 persoane din conducerea OSIM, cercetate pentru un prejudiciu de peste 250 de mii de euro
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a sapte persoane din conducerea Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare, fals intelectual si uz de fals, informeaza un comunicat de presa al DNA. Prejudiciul produs se ridica la peste 1 milion de lei.
 
Astfel, s-a dispus trimiterea in judecata a:

VALEANU IRINA, director economic la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, instigare la fals intelectual si instigare la uz de fals, infractiune la Legea nr. 500/2002 (privind finantele publice), toate in forma continuata;

VARGA GAVRIL ALEXANDRU (GABOR), director general la O.S.I.M, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata;

MARCULESCU MARIETA DELIA, sef Serviciu Financiar – Contabilitate in cadrul O.S.I.M., in sarcina careia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata;

SANDULESCU CARMEN NARCISA, sef Birou Resurse Umane in cadrul O.S.I.M., in sarcina careia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata, delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata;

STANCU ELENA LAURA, sef Birou Financiar in cadrul O.S.I.M., in sarcina careia s-au retinut infractiunile de delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata;

DOBRE LILIANA ELEONORA, casier, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de delapidare, fals intelectual si uz de fals, toate in forma continuata;

SCURTU VIOREL, sef Serviciu administrativ in cadrul O.S.I.M., in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In anii 2007, 2008 si 2009, inculpatii Varga Gavril Alexandru si Valeanu Irina in calitate de director general, respectiv director economic, si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu la incheierea a trei contracte de servicii informatice in favoarea firmei ECSO&EXO S.R.L. Concret, prin cele trei contracte s-a acceptat ca O.S.I.M sa plateasca anual licenta de utilizare a programului informatic EXMAN 3.W.3., desi acea versiune de program fusese achizitionata inca din anul 2002, fiind suficienta numai plata anuala a abonamentului pentru actualizarea programului si asistenta tehnica. In plus, pretul platit de O.S.I.M pentru licenta acordata pentru anii 2008 si 2009, a fost majorat de 5,71 ori fata de anul 2007.

De asemenea, a fost acceptata, fara documente justificative, plata unor servicii suplimentare abonamentelor stabilite prin contract, servicii care reprezentau, de fapt, tot actualizari si asistenta tehnica.

In aceeasi perioada, inculpatii Marculescu Marieta Delia, in calitate de sef Serviciu financiar-contabil, Sandulescu Carmen Narcisa, sef Birou resurse umane si Scurtu Viorel, sef Serviciu administrativ au dat viza la controlul financiar preventiv si au confirmat prestarea serviciilor suplimentare de actualizare a programului informatic EXMAN 3.W.3. si de asistenta tehnica precum si corectitudinea sumelor de plata, fara documente justificative.

Pentru a ascunde depasirea limitelor maxime ale cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anii 2007 si 2008, inculpata Valeanu Irina, in calitate de director economic, cu stiinta, a indeplinit in mod defectuos activitatea financiar – contabila a O.S.I.M., prin inregistrarea, la sfârsitul anilor 2007 si 2008, a trei note contabile, fara documente justificative, denaturând astfel operatiunile economico – financiare real efectuate.

In cursul anului 2008, in repetate rânduri, inculpatele Valeanu Irina, Marculescu Marieta Delia, Sandulescu Carmen Narcisa si Stancu Elena Laura si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind activitatea financiar – contabila a O.S.I.M., ordonantând si vizând plati in suma totala de 124.712 lei, suma ce a fost virata in propriile conturi de salarii, fara existenta unor documente care sa ateste ca aceste drepturi banesti li s-ar fi cuvenit.

In perioada 06.06.2007 – 30.04.2009, in repetate rânduri, Valeanu Irina si Dobre Liliana Eleonora si-au insusit din casieria institutiei, in mod nelegal, suma totala de 128.191 lei. In acest scop, directorul economic Valeanu Irina a determinat-o pe casiera Dobre Liliana sa consemneze in registrul de casa si in notele contabile inregistrate in contabilitatea O.S.I.M. operatiuni de plati efectuate cu titlul de „ajutoare”, care nu corespund realitatii.

Prejudiciul cauzat O.S.I.M. pentru servicii informatice este in suma totala de 1.069.608,43 lei (echivalentul a 291.521 euro), reprezentând platile efectuate atât pentru licentele aferente anilor 2007-2009 cât si pentru serviciile suplimentare.

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci s-a constituit parte civila in cauza pentru suma de 1.276.401 lei, reprezentând prejudiciul cauzat institutiei in relatiile contractuale cu S.C. ECSO & EXO S.R.L.

In vederea repararii pagubei produse prin infractiunile sus mentionate s-au luat masuri asiguratorii, prin instituirea unor sechestre asupra unor imobile apartinând inculpatilor Valeanu Irina si Varga Gavril Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !