Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Concediul de maternitate ar putea fi extins la 20 de saptamani
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Concediul de maternitate ar putea fi extins la 20 de saptamani
In contextul in care concediul de maternitate este reglementat diferit intre statele UE, deputatii europeni vor examina, in aceasta saptamana, o propunere de directiva privind ameliorarea sanatatii si sigurantei femeilor insarcinate. Chestiunile abordate includ perioada minima de concediu de maternitate, daca acesta trebuie sa fie platit integral si daca tatilor li se va permite sa stea acasa cu nou-nascutii timp de doua saptamani minim.
 
Raportul va fi votat in plen miercuri.

Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen a propus extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani (inclusiv sase saptamani de concediu post-natal), platite cu salariul integral, si minim doua saptamani de concediu de paternitate.

20 de saptamani pentru concediul de maternitate

Propunerea initiala a Comisiei Europene dateaza din 2008 si se refera la extinderea perioadei actuale a concediului de maternitate de la 14 saptamani la 18, dintre care sase ar trebui luate imediat dupa nastere. Comisia recomanda, fara sa impuna obligativitatea, ca femeile sa fie platite cu salariul integral in aceasta perioada - alocatia neputandu-se situa sub limita celei pentru concediul medical.

Raportoarea parlamentara socialista Edite Estrela (Portugalia) doreste extinderea concediului de maternitate la minim 20 de saptamani, platite cu salariul integral. Deputatul considera ca 20 de saptamani reprezinta o perioada rezonabila care sa le permita femeilor sa se refaca dupa nastere, care sa incurajeze alaptarea si sa permita mamei sa stabileasca o relatie solida cu copilul.

“O perioada mai lunga ar putea afecta intoarcerea femeilor pe piata muncii”, adauga aceasta.

Costuri diferite intre statele UE

Diferitele puncte de vedere culturale, ideologice si politice au dus la dezbateri aprinse in legatura cu propunerea prelungirii duratei concediului de maternitate.

Pe 5 octombrie 2010, deputatii europeni si experti in domeniu au avut un schimb de opinii privind o evaluare a impactului, care arata ca pentru fiecare nastere costurile variaza intre 0 si 5000 de euro, in functie de stat membru, momentul in care incepe plata alocatiei si perioada de concediu.

In cadrul acestei reuniuni, Marije Cornelissen (Verzi, Olanda) a spus ca „desi costurile sunt clare, beneficiile, nu sunt“. Marina Yannakoudakis (Conservatorii şi Reformiştii Europeni, Regatul Unit) si Elizabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor şi Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) si-au exprimat ingrijorarea fata de oportunitatile femeilor pe piata muncii si atitudinea angajatorilor fata de tinerele femei.

Reguli europene pentru concediul de paternitate

Pentru concediul de paternitate, raportul deputatei Estrela cere minim doua saptamani platite integral, pentru promovarea distributiei responsabilitatilor intre femei si barbati si a concilierii intre viata personala si cea profesionala. In momentul de fata nu exista reguli privind concediul de paternitate le nivel european. Pe de alta parte, deputatii europeni care se opun acestei propuneri sustin ca perioada de concediu pentru barbati nu poate fi inclusa in aceasta directiva care se ocupa de sanatatea si siguranta femeilor insarcinate.

Propunerea de directiva abordeaza, in acelasi timp, protejarea la locul de munca a mamelor care alapteaza, interdictia de a concedia o femeie dupa concediul de maternitate de sase luni si reguli privind adoptia, lucrul peste program si munca in schimbul de noapte.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !