Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Concediul de maternitate va fi extins la 20 de saptamani, platite integral
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Concediul de maternitate va fi extins la 20 de saptamani, platite integral
Concediul minim de maternitate in UE ar trebui sa fie extins de la 14 la 20 de saptamani si sa fie platit 100%, oferind insa o anumita flexibilitate statelor care dispun deja de prevederi privind acest tip de concediu din motive de familie, au decis parlamentarii europeni, miercuri. Majoritatea deputatilor au aprobat si dreptul la concediul de paternitate platit, de cel putin doua saptamani.
 
Majoritatea parlamentarilor europeni au votat in favoarea extinderii concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de saptamani, depasind astfel perioada sugerata de propunerea Comisiei Europene, intr-o rezolutie elaborata de Edite Estrela (S&D, PT) si adoptata cu 390 voturi pentru, 192 impotriva si 59 de abtineri.

In cazul in care intru-un stat membru exista un sistem de concediu din motive familiale disponibil la nivel national, ultimele patru saptamani pot fi considerate drept concediu de maternitate.

In octombrie 2008, Comisia a propus revizuirea legislatiei actuale (directiva 92/85), ca parte a "Pachetului de Conciliere" (a vietii profesionale cu cea de familie), conform Conventiei ILO privind protectia maternitatii din 2000.

Membrii Parlamentului au sustinut propunerea Comisiei ca, din totalul concediului de maternitate, sase saptamani trebuie sa fie luate imediat dupa nastere.

Lucratoarele care isi iau concediu de maternitate trebuie sa primeasca salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, se arata in rezolutia adoptata. In ceea ce priveste plata, Comisia propune plata integrala pentru primele sase saptamani ale concediului de maternitate, iar pentru restul perioadei, recomanda plata integrala. Aceasta prevedere nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar suma remuneratiei nu poate sa fie mai mica decat nivelul platii concediului medical.

Propunerea legislativa are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul sa introduca sau sa mentina reguli care sunt mai favorabile decat cele prevazute in directiva.

"Maternitatea nu poate fi considerata drept o povara adusa sistemelor de securitate sociala", a declarat raportoarea Edite Estrela (S&D, PT) in cadrul dezbaterii de luni.

Concediul de paternitate

Statelor membre li se solicita sa ofere tatilor dreptul la un concediu de paternitate platit integral, de cel putin doua saptamani, in perioada concediului de maternitate, se mentioneaza in textul adoptat. Membrii Parlamentului care s-au opus acestei prevederi au considerat ca acest concediu de paternitate nu este inclus in obiectivele legislatiei, aceasta avand ca obiect "sanatatea si securitatea femeilor gravide".

Drepturi de munca
Parlamentul a adoptat de asemenea amendamente care vor preveni concedierea femeilor insarcinate, de la inceputul sarcinii si pana la sase luni de la sfarsitului concediului de maternitate. Mai mult, se mentioneaza ca femeile trebuie sa aiba dreptul de a se intoarce la pozitia lor, sau la un "post echivalent" - o pozitie cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate.

Parlamentul a subliniat ca aceasta categorie de lucratoare nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte si ore suplimentare in decursul celor 10 saptamani premergatoare datei la care urmeaza sa nasca pe durata restului perioadei de sarcina, in cazul in care acest lucru este necesar pentru sanatatea mamei sau a fatului si in timpul intregii perioade de alaptare.
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !