Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Depozitele bancare vor fi garantate pana la 100.000 de euro, din 2011
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Depozitele bancare vor fi garantate pana la 100.000 de euro, din 2011
Depozitele populatiei si ale firmelor mici la bancile comerciale vor fi garantate pana la nivelul de 100.000 de euro, incepand cu 2011, potrivit unui proiect de act normativ, elaborat de Ministerul Finantelor.
 
"Prin majorarea plafonului de garantare a depozitelor la echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro se urmareste intarirea increderii in sistemul financiar si mentinerea stabilitatii financiare, conditie esentiala pentru o buna functionare a economiei nationale", argumenteaza reprezentatii MFP, in nota de fundamentare a proiectului.

Proiectul de OUG elaborat de MFP mai prevede si ca din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB, institutia care garanteaza deponentii) nu vor mai putea sa faca parte bancheri.

Astfel, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz".

La aceste modificari se adauga prevederile deja existente in lege, si anume ca cei din conducerea GGDSB nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.

De asemenea, actul normativ schimba conditiile referitoare la constituirea, administrarea si utilizarea fondului special pentru despagubirea persoanelor prejudiciate prin masurile dispuse si implementate in cursul administrarii speciale, a carui gestionare va fi realizata de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Mai exact, “a fost introdus principiul potrivit caruia adoptarea masurilor de restructurare a institutiei de credit trebuie sa asigure creditorilor acesteia un tratament care sa nu fie mai putin favorabil decat daca institutia in cauza ar fi intrat direct in faliment, in absenta masurilor de restructurare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

“Astfel, creditorii si orice persoana ce se considera prejudiciata prin masurile respective se pot adresa instantei judecatoresti pentru repararea prejudiciului, cuantumul despagubirilor fiind limitat la diferenta dintre valoarea estimativa care ar fi fost obtinuta de creditor daca institutia de credit ar fi intrat direct in lichidare/faliment si valoarea efectiv obtinuta pentru creanta sa in procedura lichidarii institutiei de credit, ulterior aplicarii masurilor de restructurare”, mai precizeaza sursa amintita.

O persoana prejudiciata este definita ca fiind orice persoana care "a obtinut o hotarare judecatoreasca executorie prin care i se recunoaste dreptul de a primi despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a masurilor dispuse si implementate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit".

Fondul special ar urma sa fie constituit si alimentat din cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special, cotizatiile suplimentare ale institutiilor de credit la fondul special, veniturile din investirea sumelor acumulate la fondul special si imprumuturi.

"In situatia in care resursele financiare acumulate la fondul special nu sunt suficiente pentru a asigura onorarea platii despagubirilor, fiecare institutie de credit persoana juridica romana plateste, in termenul comunicat de Fond, o cotizatie suplimentara", potrivit proiectului de act normativ.

De asemenea, proiectul de OUG stipuleaza eliminarea din categoria resurselor financiare ale schemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate de catre institutiile de credit.

Puteti consulta pe site-ul MFP Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.39/1996 (r2) privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !