Romania a ramas cu aproape zero optiuni de politica economica in fata unor delegati FMI din ce in ce mai nervosi si mai inflexibili. Principala tinta din negocieri - deficitul bugetar - va fi probabil atinsa, insa Guvernul trebuie sa reduca in continuare cheltuielile cu personalul , iar de reduceri de taxe nici nu poate fi vorba. Singura concesie acceptata de Fond a fost majorarea salariului minim brut pe
economie de la 600 la 650 de lei. De pe urma acestei masuri, statul spera sa incaseze impozite care sa depaseasca cheltuielile suplimentare cu propriii angajati.
FMI ia in calcul pentru 2011 un al treilea an de scadere economica, informeaza
Ziarul Financiar.
Romania risca sa nu se poata desprinde cu adevarat din criza decat in 2012. Pe ce venituri va fi construit bugetul?
FMI ia in calcul riscul ca 2011 sa fie al treilea an consecutiv de recesiune pentru economia Romaniei, acceptand in calculele sale pentru prima data posibilitatea ca evolutia PIB sa fie de -1%, afirma surse participante la discutiile din aceste zile cu misiunea Fondului aflata la Bucuresti pentru "desenarea" proiectului de buget pe anul viitor
Money.ro relateaza:
Numarul somerilor "de profesie" a crescut cu 330%. Dezastru intre cei fara studii.
In judetele "de top", numarul somerilor de profesie a urcat in 2010 cu 330%, in medie, comparativ cu 2009. In aceleasi judete, in jur de 70% dintre someri sunt absolventi de scoala primara, gimnaziu sau cel mult scoala profesionala.
Cifrele au fost comunicate de Institutul National de Statistica, la solicitarea MONEY.ro.
Botosani, Bistrita-Nasaud si Satu-Mare sunt judetele cu cresteri dramatice ale numarului de someri de lunga durata in 2010, raportat la 2009.
Veniturile salariale mai cresc doar in vanzari si distributie, titreaza
Capital.
Potrivit unui studiu publicat luna aceasta, valoarea primelor acordate in mediul privat a crescut cu aproape 50% in ultimul an. Nu este o gluma, ci un semnal limpede ca metodele de remunerare a angajatilor sunt pe punctul de a se schimba dramatic.
Andrei, 29 de ani, angajat intr-o multinationala pharma, venituri lunare de circa 4.000 de lei: „Eu lucrez de sase ani ca agent de vanzari, din care ultimii trei ani, in domeniul farmaceutic. Aici se castiga, intr-adevar, mult. Anul trecut a fost mai negru, dar, chiar si atunci, sumele pe care le luam noi in cele mai grele luni erau considerate foarte mari in alte domenii, din cate am vorbit cu alti
prieteni din vanzari. Totusi, eu zic ca, spre deosebire de sectoare precum constructii, alimentar sau bauturi, agentii din pharma chiar fac afaceri de zeci de mii, cateodata chiar de sute de mii de euro pe luna, deci chiar aduc profituri reale companiilor in care lucreaza.“
Mitingul sindicatelor – boom economic: Bucurestiul a castigat 30.000 de clienti, scrie
Gandul.
Marele miting de ieri a insemnat si mare cheltuiala, atat din partea sindicatelor, cat si din buzunarul propriu al sindicalistilor. Un drum cu autocarul a costat si 1.000 de euro. O cafea in Bucuresti s-a dus si la 10 lei.
A veni la Bucuresti pentru marele miting a insemnat pentru sindicalistul de rand nu doar un sacrificiu de timp si energie, dar si un efort usturator pentru buzunarul propriu, desi imbucurator pentru comerciantii din centrul Capitalei.