Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Traian Basescu a retrimis Parlamentului legile privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Traian Basescu a retrimis Parlamentului legile privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensii
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis marti, Parlamentului Romaniei, cererile de reexaminare a Legii prin care e instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul si a Legii care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2000 de lei.
 
In cererea de reexaminare a Legii privind modificarea partii introductive a alin. (21) al art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, presedintele Romaniei arata ca, in contextul economic actual, aplicarea unei cote reduse a T.V.A. pentru produsele mentionate in lege ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare si, implicit, la majorarea deficitului bugetar si la imposibilitatea mentinerii acestuia in tintele asumate, de 6.8% pentru anul 2010, respectiv de 4.4% pentru anul 2011.

De asemenea, presedintele apreciaza ca, date fiind efectele economice negative precizate, tinand cont si de recenta majorare a TVA. la 24%, o noua modificare a valorii TVA va duce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici, ceea ce conduce mai departe, in mod direct, la scaderea increderii investitorilor si la scaderea rating-ului de tara, alaturi de pierderea credibilitatii in fata organismelor internationale in fata carora ne-am asumat angajamente economice.

Legea transmisa spre promulgare prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a T.V.A. de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale.

Totodata, in cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, care modifica art. 69 al Codului fiscal in sensul stabilirii plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii la 2.000 lei, fata de 1.000 de lei cat este in prezent, se apreciaza ca majorarea plafonului neimpozabil asupra venitului din pensii nu este oportuna si nici recomandata, ducand la scaderi si dezechilibre la nivelul veniturilor bugetare si generand majorarea deficitului bugetar, dat fiind contextul economic actual.

In ambele cazuri, presedintele motiveaza ca reexaminarea legilor este indicata avand in vedere ca nici Guvernul Romaniei si nici Ministerul Finantelor Publice, autoritatile care trebuie sa asigure continuarea reformelor economice, diminuarea efectelor crizei economice si mentinerea deficitului bugetar in limitele asumate, nu sustin promulgarea legii.
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !