Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitii
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitii

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

     In vederea indeplinirii acestei obligatii se va depune semestrial la organul fiscal competent, pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare, formularul (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national", cod MEF 14.13.01.02/f.

Declaratia se depune numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

Declaratia se depune pentru:

     * orice livrare/prestare taxabila (cu cota de 19% sau 9%) pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in semestrul de raportare;

      * toate achizitiile de bunuri sau servicii taxabile (cu cota de 19% sau 9%) si trebuie sa contina toate facturile care au fost primite in semestrul de raportare. Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.

      Se completeaza cu facturile emise/primite, cumulate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale partenerilor de tranzactii. Astfel, in coloana "Baza impozabila totala" se va inscrie baza de impozitare, exclusiv taxa, aferenta tuturor achizitiilor, respectiv livrarilor de bunuri si servicii, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. in cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-). In coloana "Taxa pe valoarea adaugata totala" se va inscrie suma totala a taxei, inclusiv taxa aferenta facturilor de stornare, in lei. in cazul in care baza de impozitare este negativa, suma totala a taxei se inscrie cu semnul (-).

      In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

      Declaratia se depune in format electronic, pe suport electronic, insotita de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii. In formatul hartie se depune doar prima pagina a declaratiei. Formatul electronic al declaratiei se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Economiei si Finantelor si este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Economiei si Finantelor, portalul ANAF la adresa http://anaf.mfinante.ro.

      Dupa primirea declaratiilor, organele fiscale competente vor identificate persoanele impozabile care nu au depus aceste declaratii, desi in decontul de TVA au declarat livrari/prestari/achizitii pe teritoriul national si, deasemenea, vor verifica corectitudinea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanelor impozabile mentionate in declaratii.

      Declaratiile informative care prezinta erori, pentru care organul fiscal competent a transmis o notificare in acest sens, se corecteaza prin depunerea unei noi declaratii corect completate, pana cel tarziu la data de 25 a celei de-a doua luni dupa termenul legal de depunere a declaratiei informative pe care o corecteaza.

     In afara de aceste verificari, se vor incrucisa informatiile declarate in "Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national" cu cele declarate in "Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national" de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA, in vederea imperecherii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care a fost emisa factura) si identificarii de neconcordante intre sumele declarate de un contribuabil in lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate si sumele declarate de contribuabilul beneficiar al livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii si invers. Se va identifica, deasemenea si daca un cod de inregistrare in scopuri de TVA inscris in una dintre cele doua liste ca apartinand furnizorului/beneficiarului livrarii de bunuri/prestarii de servicii este invalid sau nealocat. Aceste informatii vor fi puse la dispozitia Directiei de metodologie si proceduri pentru inspectia fiscala.

Sursa: Contexpert.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !