Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Impozitarea in cazul derularii a peste 5 contracte de inchiriere
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Impozitarea in cazul derularii a peste 5 contracte de inchiriere

S-a publicat in Monitorul Oficial nr. 868/19.12.2007 Ordinul nr. 2333/2007 pentru aprobarea Procedurii privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere. Prevederile acestuia se aplica incepand cu 1 ianuarie 2008 si intra sub incidenta acestora si persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2007 aveau in derulare peste 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere.

      Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal (la data de 31 decembrie), incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente. Aceste persoane stabilesc venitul net in sistem real, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente si conduc contabilitate in partida simpla.

Din punct de vedere al taxarii, considerarea acestor venituri in categoria veniturilor din activitati independente are ca implicatie urmatoarele:

  • impozitarea venitului net cu cota de 16% - fata de aplicarea cotei de 12% asupra venitului brut din cedarea folosintei bunurilor;

  • taxarea venitului net cu cota de 6,5% CASS - la fel ca orice venit realizat din activitatile independente.

      In vederea stabilirii platilor anticipate pentru primul an in care veniturile astfel realizate au fost calificate ca venituri din activitati independente, contribuabilii declara pana la data de 15 ianuarie a anului de impunere, la organul fiscal competent, veniturile si cheltuielile estimate, prin depunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat". in vederea stabilirii impozitului anual datorat, contribuabilii vor declara venitul net realizat, potrivit regulilor aplicabile activitatilor independente.

      In cazul in care la sfarsitul anului fiscal numarul contractelor in derulare nu mai este de peste 5, incepand cu anul fiscal urmator persoanele fizice determina si declara venitul net realizat din inchiriere/subinchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor.

      Atentie! Obligatia contribuabililor de inregistrare a contractelor de inchiriere/subinchiriere la organul fiscal se mentine si daca numarul contractelor in derulare este de peste 5.

Sursa: Contexpert.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !