Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Ministerul Sanatatii obliga peste 2 milioane de romani sa cotizeze la CASS
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ministerul Sanatatii obliga peste 2 milioane de romani sa cotizeze la CASS
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite, incepand cu 1 ianuarie 2011, contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate. Potrivit declaratiilor ministrului de resort, aceasta masura se va aplica pentru peste 2 milioane de romani, exceptati pana in prezent de la plata contributiei la sanatate.
 
Unul din 3 romania contribuie la sanatate

Potrivit minsitrului Cseke, daca la inceput existau 6 categorii de exceptati, de-a lungul timpului, prin diverse legi succesive, au fost introduse noi categorii, astfel incat anul acesta am ajuns la 13 categorii exceptate de la plata (categorii care, prin efectul legii, fara plata, au calitatea de asigurat si primesc servicii medicale).

La nivelul anului 2010, numarul total al persoanelor asigurate fara plata, adica exceptate de la plata, dar care beneficiaza de servicii medicale, este de 10.732.616 persoane, dintr-un total de aproximativ 21,5 milioane de cetateni romani. In schimb, avem 6.729.264 platitori de asigurari prin diverse forme: in jur de 5 milioane de salariati, iar restul sunt asigurati prin asigurare voluntara - agricultorii, liber profesionistii, persoane cu indemnizatii de somaj si alte categorii, deci, in total, 6.729.264 de platitori.

Astfel, potrivit calculelor realizate de MS, unul din trei cetateni romani platesc la sistemul de asigurari de sanatate. In ceea ce priveste nivelul contributiei care se plateste la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, aceasta contributie a pornit de la 7% pentru asigurat si 7% pentru angajator. Succesiv, de-a lungul timpului, aceasta contributie a scazut, astfel incat anul acesta avem o contributie de 5,5% pentru persoane fizice angajate si 5,2% pentru angajatori.

In 2008, contributia a scazut cu 1,8%


Cea mai mare scadere a nivelului contributiei a avut loc in 2008: de la 6,5%, cat era in 2007 la persoanele asigurate, adica la salariati persoane fizice, a scazut la 5,5%, iar in ceea ce priveste contributia angajatorilor, de la 6% la 5,2%. Deci numai intr-un singur an, in 2008, a avut o scadere a nivelului contributiei de 1,8%.

“Rezultatul acestor masuri a extinderii categoriilor exceptate si a reducerii contributiei a fost acela ca, de la un punct unic de asigurari sociale de sanatate, care la un moment dat era excedentar din punct de vedere financiar, s-a ajuns la un fond de asigurari de sanatate care nu poate asigura nevoile populatiei si la o presiune tot mai puternica asupra acestui fond in ceea ce priveste finantarea serviciilor medicale”, este de parere ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Propunerile aprobate prin aceasta Ordonanta de urgenta prevad ca, de la 1 ianuarie 2011, sa se extinda baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate cu doua categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 de lei si o mare parte - cea mai mare parte - din categoria revolutionarilor, care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie care o primesc de la statul roman.

La revolutionari ramane, in continuare, exceptata categoria revolutionarilor raniti, deci care au calitatea de ranit in revolutie. In total, vorbim de 2.067.764 de persoane.

Pana in 2003, toti pensionarii cotizau la CASS

“As preciza, cu privire la categoria pensionarilor, ca pana in 2003 toti pensionari indiferent de nivelul pensiei contribuiau la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Am pastrat, in continuare, scutirea de la plata contributiei pentru pensionarii cu pensii sub 740 de lei.”, spune ministrul Cseke.

Potrivit ministrului, categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 de persoane.”Daca pana in acesti ani aveam mai multi exceptati decat platitori, practic de la 1 ianuarie vom avea o balansare intre numarul exceptatilor si numarul platitorilor, ceea ce din punctul nostru de vedere este firesc. Impactul financiar pe care il preconizam pe Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate este de 1,4 miliarde de lei noi.”

In prezent, doar pensionarii cu pensii mai mari de 1.000 de lei platesc contributiile de sanatate, iar procentul de 5,5% se aplica doar sumei care depaseste 1.000 de lei. De la 1 ianuarie 2011, procentul se va aplica la intregul venit. Aceasta inseamna ca, de pilda, un pensionar cu pensie de 1.001 lei plateste, in prezent, 5 bani CASS, dar va plati 55 de lei, de la 1 ianuarie 2011.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !