Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Guvernul a aprobat continuarea programului Prima Casa si in 2011
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Guvernul a aprobat continuarea programului Prima Casa si in 2011
Programul Prima Casa va continua si in 2011, dupa ce Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, Hotararea de Guvern, care prevede acest lucru.

Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima Casa, in anii 2009-2010.

„Hotararea adoptata astazi pastreaza acelasi nivel al garantiei de stat, respectiv 75.000 de euro in cazul in care se construieste o locuinta de la zero, 70.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua si 60.000 de euro in cazul in care se achizitioneaza o locuinta veche”, a afirmat premierul Emil Boc in cadrul sedintei de Guvern.

Actul normativ modifica si alte prevederi ale programului. Astfel, creditele atribuite prin Prima Casa vor putea fi reesalonate sau rescadentate, iar valuta in care au fost acordate va putea fi modificata.

Conform notei de fundamentare a proiectului, “Pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se statueaza posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.”

De asemenea, se instituie o garantie suplimentara astfel incat persoanele care vor lua credite Prima Casa vor pune conturile curente drept gaj in favoarea bancii.

“Aceasta are in vedere preintampinarea cazurilor in care, in urma infiintarii de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casa de catre creditorii urmaritori, s-ar ajunge in situatia executarii garantiilor”, se motiveaza masura, in nota de fundamentare.

In situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de 2 beneficiari si unul renunta din diferite motive, de exemplu divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva, daca unul dintre coplatitori cedeaza creditul si locuinta in favoarea celuilalt coplatitor.

Proiectul de act normativ mai stabileste ca beneficiarii locuintelor ANL, care doresc sa le cumpere prin programul Prima Casa, vor prezenta finantatorilor documentele specifice programului ANL, in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

De asemenea, pentru a achizitiona locuinte executate silit si scoase la licitatie de catre ANAF, beneficiarii vor prezenta finantatorilor, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, documentele specifice procesului de licitatie, in locul antecontractului de vanzare-cumparare.

Actul normativ modifica si prevederile care se refera la acordarea garantiilor de stat pentru locuintele construite de la zero. Astfel, nu va mai fi nevoie sa existe minimum sapte asociati pentru a incepe o constructie de la zero, sau un ansamblu de locuinte, ci doar de minimum doi asociati.

“Pe aceasta cale incurajam, in continuare, constructia locuintelor de la zero, coborand pragul - de la sapte la doi - a numarului de asociati care pot incepe un asemenea demers locativ”, a subliniat primul-ministru.

O alta modificare se refera la cazurile de daune partiale (inundatii, furturi) produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului. Pentru acoperirea acestor daune, MFP trebuie sa isi dea acordul privind incasarea lor de catre beneficiari. Prin noile prevederi, in cazul daunelor partiale pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei.

seful Executivului a mai declarat ca la finalul primelor sase luni se va face o evaluare a acestui program.

„Daca va fi nevoie de completari suplimentare, vom decide in luna iulie, pana atunci programul merge mai departe in aceasta forma,”, a afirmat premierul Emil Boc.

Potrivit statisticilor Ministerului Finantelor Publice, pana la finele anului 2010, in cadrul programului guvernamental Prima casa au fost emise 34.633 garantii, in valoare totala de 1.416,6 milioane euro, din plafonul cumulat 2009-2010, de 1,7 miliarde euro.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !