Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Debitorii vor plati o despagubire de minim 40 de euro pentru intarzierea platilor catre creditori
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Debitorii vor plati o despagubire de minim 40 de euro pentru intarzierea platilor catre creditori
Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, 24 ianuarie, forma revizuita a Directivei privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale, prin care sunt prevazute compensatii pentru costurile de recuperare, reprezentate de o suma fixa de 40 de euro, reprezentand despagubirea minima a creditorului, informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene. De asemenea, noua forma a Directivei stabileste si termene specifice pentru plata facturilor si dreptul la despagubire in cazul intarzierii efectuarii platilor in toate tranzactiile comerciale, indiferent daca sunt realizate intre intreprinderi sau intre autoritati publice si intreprinderi.

Scopul Directivei este combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale, in vederea asigurarii functionarii adecvate a pietei interne, promovand astfel competitivitatea intreprinderilor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii.

Potrivit textului adoptat de Consiliu, prezenta Directiva se aplica tuturor platilor efectuate ca remuneratii pentru tranzactii comerciale. Statele membre pot exclude insa datoriile care sunt subiect al procedurilor de insolventa instituite impotriva debitorului, inclusiv al procedurilor care au ca obiectiv reesalonarea datoriei.

Potrivit Directivei, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru efectuarea cu intarziere a platilor, fara a fi necesara o notificare, in cazul in care si-a indeplinit obligatiile contractuale si legale si nu a primit suma datorata la scadenta, cu exceptia cazului in care debitorul nu este responsabil de intarziere.

Astfel, in cazul in care scadenta sau termenul de plata nu sunt stabilite in contract, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru platile intarziate dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii sau a unei cereri echivalente de plata, sau dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau serviciilor, daca data primirii facturii sau a unei cereri echivalente de plata nu este certa sau daca debitorul primeste factura sau o cerere echivalenta de plata anterior primirii bunurilor sau serviciilor.

Ca o regula generala, in cazul intreprinderilor, termenul de plata stabilit in contract nu ar trebui sa depaseasca 60 de zile calendaristice, in afara cazului in care contractul prevede in mod expres dispozitii contrare si cu conditia ca acest lucru sa nu fie vadit inechitabil pentru creditor. In cazul intreprinderilor publice sau institutiilor publice care furnizeaza servicii medicale, termenele pentru efectuarea platilor pot fi prelungite cu inca 60 de zile calendaristice.

Prezenta Directiva prevede compensatii pentru costurile de recuperare, reprezentate de o suma fixa de 40 de euro, pe care creditorul are dreptul sa o obtina de la debitor ca despagubire minima, fara a fi necesara o notificare.

In plus, creditorul este indreptatit sa solicite o despagubire rezonabila de la debitor pentru orice cheltuieli de recuperare care depasesc suma fixa respectiva, precum cheltuielile suportate pentru angajarea unui avocat sau a unei firme de colectare a creantelor. Statele membre pot mentine sau adopta dispozitii legale mai favorabile creditorului decat cele necesare pentru respectarea prezentei directive.

Directiva prevede ca acele clauze contractuale sau practici care exclud achitarea unor dobanzi sau compensarea cheltuielilor de recuperare pentru efectuarea cu intarziere a platilor sunt considerate ca fiind vadit inechitabile.

Statele membre garanteaza o transparenta totala privind drepturile si obligatiile ce decurg din prezenta directiva, inclusiv prin publicarea ratei dobanzii legale aplicabile pentru intarzierile de plata. Comisia va publica pe internet detalii referitoare la ratele legale curente ale dobanzii aplicabile in toate statele membre in caz de intarziere a efectuarii platilor in tranzactiile comerciale.

Totodata, Directiva prevede ca se poate obtine un titlu executoriu inclusiv printr-o procedura de urgenta si indiferent de suma datorata, in mod normal in termen de 90 de zile calendaristice de la inaintarea actiunii creditorilor sau de la solicitarea adresata instantei sau altei autoritati competente, cu conditia ca suma datorata sau aspecte ale procedurii sa nu fie contestate.

Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune prevederile noii Directive, care inlocuieste Directiva 2000/35/EC.

Prezenta directiva se adreseaza tuturor statelor membre si intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Reducerea numarului de plati intarziate in tranzactiile comerciale este una din masurile prevazute de Small Business Act for Europe si reprezinta un demers important in scopul sprijinirii IMM-urilor pentru a face fata conditiilor dure de pe piata.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !