Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Declaratiile privind achizitiile si livrarile de produse accizabile se depun electronic, din martie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Declaratiile privind achizitiile si livrarile de produse accizabile se depun electronic, din martie
Potrivit unui comunicat de presa al ANAF, incepand cu luna martie 2011, depunerea declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile aferente lunii februarie 2011 se va face online.

Astfel, incepand cu luna martie 2011, Autoritatea Nationala a Vamilor va face operabila aplicatia EMCS-RO-Stocuri de depunere online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile aferente lunii februarie 2011. Instructiunile de utilizare a aplicatiei au fost aprobate prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 26/2011 pentru aprobarea instructiunilor privind depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile utilizand aplicatia EMCS-RO STOCURI, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Operatorii economici care au obligatia depunerii online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile vor solicita accesul la aplicatie la Directia de Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala, potrivit ordinului vicepresedintelui ANAF nr. 90/2011 pentru aprobarea Instructiunilor privind accesul operatorilor economici la aplicatia EMCS-RO STOCURI pentru depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile.

Ce este EMCS?
EMCS (Excise Movement and Control System) este un sistem electronic de monitorizare a miscarilor cu produse accizabile intre Statele Membre, in regim suspensiv. Acesta va inlocui documentele pe suport hartie care in mod normal insotesc acest tip de miscari (DAI). EMCS va insemna simplificarea procedurilor, eliminarea birocratiei generate de administrarea hartiilor si utilizarea efectiva a unui instrument IT modern care demonstreaza o evolutie importanta pentru cei care comercializeaza alcool, tutun sau produse energetice.

Comisia Europeana si Statele Membre s-au implicat in dezvoltarea unei legaturi operator-operator ,,trader-to-trader link” numita EMCS (Excise Movement and Control System) pentru a urmari miscarea produselor accizabile in Statele Membre unde accizele nu au fost inca platite. Obiectivul este de a inlocui actualul document pe suport hartie care insoteste transporturile de produse accizabile, cu mesaje electronice transmise de la expeditor la destinatar prin administratiile fiscale/vamale ale Statelor Membre.
Acest sistem va imbunatati semnificativ monitorizarea miscarilor de produse accizabile care nu au fost eliberate in consum, prin:
• Simplificarea miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv prin transmiterea electronica a documentului administrativ de insotire in locul documentului pe suport hartie;
• Securizarea miscarilor de produse accizabile prin verificarea datelor operatorilor economici inainte de expedierea produselor si prin asigurarea primirii rapide si sigure a unei confirmari privind ajungerea produselor la destinatie;
• Monitorizarea miscarii produselor accizabile permitand transmiterea informatiilor in timp real si verificarea transporturilor in timpul deplasarii.
EMCS va urmari in principiu toate produsele supuse accizelor armonizate (alcool si bauturi alcoolice, produse din tutun, produse energetice) si toti operatorii care desfasoara operatiuni comerciale cu acest tip de produse in regim suspensiv.

In cadrul EMCS, o miscare de produse accizabile intre doi comercianti este documentata prin stari succesive ale e-DAI, de la emiterea de catre expeditor pana la confirmarea primirii produselor de catre destinatar.

Un e-DAI este transmis electronic de catre expeditor si validat de catre statul membru de expeditie. Codurile de accize aferente expeditorului si destinatarului sunt verificate in Registrul european al operatorilor (SEED). E-DAI-ul este transmis electronic in Statul Membru de destinatie, apoi mesajul ajunge la destinatar si, eventual, la orice alt operator interesat (reprezentant fiscal, garant). in cazul in care destinatarul nu se poate conecta la EMCS, acesta este informat de catre Statul Membru de destinatie sau de expeditor. Un e-DAI poate fi anulat sau actualizat, in anumite conditii.

La primirea marfurilor, destinatarul transmite un "raport de primire", in care se mentioneaza eventualele lipsuri sau nereguli. Pot aparea si alte cazuri, in care de exemplu, destinatarul refuza sau accepta partial livrarea.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !