Mutarea companiilor din țara de origine catre zone economice mai profitabile este o operațiune de care
Romania a beneficiat pe deplin. Unul dintre ultimele exemple semnificative este fabrica Nokia de la Jucu, unde finlandezii produc, in prezent, milioane de telefoane mobile, astfel incat au ajuns in topul exportatorilor locali.
Romania, tara guvernata de 95.000 de acte normative. Cum scapam de „nebunia“ legislativa?, scrie
ZF.ro Frenezia modificarilor legislative din Romania care exaspereaza, deopotriva, cetatenii si mediul de
afaceri isi are originea nu doar in nevoia modificarilor legislative de dupa revolutie, ci si in lejeritatea cu care guvernele care s-au perindat in 20 de ani au adoptat ordonante de urgenta. Campion la ordonante de urgenta este Cabinetul fostului premier Mugur Isarescu care, intr-un singur an (2000), a emis 297 de ordonante de urgenta, in vreme ce, in acelasi an, Parlamentul a adoptat 683 de legi - 980 de acte normative, in total.
Baza de date a Consiliului Legislativ ofera o imagine completa a ceea ce s-a intamplat vreme de 20 de ani in domeniul legiferarii. In Romania sunt acum in vigoare un numar imens de acte normative, individuale si internationale - 95.618 la 28 ianuarie 2010, intre care doar 1.958 emise inainte de 1989. Fiecare lege, pe domeniul ei, trebuie respectata pentru ca nu exista in practica judiciara scuza ca nu ai respectat un act normativ pentru ca nu il cunosti.
Deficitul bugetar: Nu marimea conteaza!, ne spune
Adevarul.ro.
Economistii sustin ca diferenta dintre incasarile si cheltuielile statului, in 2011, poate fi mai mare decat prognoza Guvernului atat timp cat fondurile merg spre investitii. Analistii sustin ca un nivel al inflatiei si al deficitului bugetar de 4% pana in 2015 nu reprezinta un pericol pentru economie.
Prima intrebare pe care o pun investitorii straini bancilor din Romania este legata de motivul pentru care economia romaneasca este decalata de restul economiilor din regiune.
Romania libera ne spune
Cat au castigat cei mai bogati oameni in 2010.
Cresterea accelerata a pietelor emergente si donatiile au marit diferentele de pe podiumul miliardarilor. Carlos Slim, cel mai
bogat om din lume, a reusit sa-i depaseasca si anul trecut pe Bill Gates si Warren Buffett la castigurile de pe bursa, majorandu-si averea cu 37%, la 70 miliarde dolari, potrivit agentiei Bloomberg, citata de Mediafax. Operatorul sud-american de telecomunicatii America Movil reprezinta 48,9 miliarde dolari din averea lui Slim, potrivit datelor Bloomberg. O parte din succesul avut anul trecut de Carlos Slim se datoreaza dinamicii mai ridicate a pietei de capital din Mexic.