Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow ICCJ: Omisiunile in contabilitate constituie evaziune fiscala complexa
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

ICCJ: Omisiunile in contabilitate constituie evaziune fiscala complexa
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca inregistrarile inexacte sau omiterea unor inregistrari in contabilitate constituie infractiunea complexa de evaziune fiscala, pedepsita cu inchisoare de la 2 la 8 ani.

Prin Decizia nr. 4/2008, ICCJ a solutionat recursul in interesul legii inaintat de Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, privind incadrarea juridica a faptei de a efectua inregistrari inexacte sau de a omite inregistrarile in contabilitate, respectiv raportul dintre infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si cea de fals intelectual prevazuta de art. 43 din Legea nr. 82/1991 – Legea contabilitatii ( Click aici ).  

Recursul in interesul legii a fost promovat de Procurorul general pe fondul unei practici neunitare in aceasta privinta.

ICCJ a decis ca aceste fapte constituie infractiunea complexa de evaziune fiscala nefiind incidente dispozitiile art.43 din Legea contabilitatii , aceste activitati fiind cuprinse in continutul constitutiv al laturii obiective a infractiunii de evaziune fiscala. 

Decizia a fost emisa in luna ianuarie a acestui an si nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. 

Evaziune fiscala versus Fals intelectual 

Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale stabileste o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi pentru faptele prevazute la art. 9 alin 1 lit. b si c, savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Faptele prevazute la art. 9 alin 1 lit. b si c sunt urmatoarele:
- omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate (lit b alin 1 art 9 din Legea nr. 241/2005);
- evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive (lit c alin 1 art 9 din Legea nr. 241/2005).

In schimb, potrivit art. 43 din Legea nr. 82/1991, “efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii”. 
 

Opinia Procurorului general a fost contrara ICCJ 


In recursul in interesul legii promovat, Procurorul general a sustinut opinia anumitor instante conform careia faptele mentionate constituie infractiuni de evaziune fiscala (art. 9 alin. 1 lit. b si c din Legea nr. 241/ 2005) si de fals intelectual (art. 43 din Legea nr. 82/1991), aflate in concurs real.

Aceste instante de judecata au argumentat ca atunci cand "inregistrarile eronate sau inexacte in documentele contabile afecteaza bilantul contabil, avand ca urmare si o diminuare a obligatiilor fiscale, nu exista doar un concurs de texte, ci un concurs real de infractiuni deoarece fapta ce caracterizeaza latura obiectiva a celor doua infractiuni se conjuga cu urmari materiale imediate diferite, si nu este vorba de una si aceeasi fapta".

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !