Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow CE lanseaza o consultare publica privind taxarea sectorului financiar
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

CE lanseaza o consultare publica privind taxarea sectorului financiar
Directia Generala de Impozitare si Uniune Vamala a Comisiei Europene a lansat marti, 22 februarie, o consultare publica privind sectorului financiar, cu scopul de a primi un feedback cat mai larg asupra propunerilor formulate in Comunicarea din 2010 pe aceasta tema, anunta Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE). Dezbaterea are la baza demersurile intreprinse pana in prezent, in contextul crizei economice si financiare, in scopul crearii instrumentelor necesare prevenirii si gestionarii crizelor, precum si in cel al asigurarii sustenabilitatii pe termen mediu si lung a sectorului financiar european.

In acelasi context se inscrie si Comunicarea Comisiei Europene privind taxarea sectorului financiar, din 7 octombrie 2010, care propune, ca posibile instrumente pentru taxarea sectorului financiar, doua tipuri de taxe, respectiv: taxa pe tranzactiile financiare (TTF) si taxa pe activitatile financiare (TAF).

Comunicarea mentionata analizeaza impactul pe care introducerea celor doua tipuri de taxe il poate avea asupra sectorului financiar, in speta:
- in scopul completarii reformelor in curs in sectorul financiar, taxele ar putea contribui la imbunatatirea eficientei si stabilitatii pietelor financiare, precum si la reducerea volatilitatii, prin prevenirea asumarii unor riscuri excesive;
- taxele ar putea contribui la responsabilizarea sectorului financiar, in scopul prevenirii si/sau tratarii unor dezechilibre aparute la nivelul institutiilor financiare;
- la acest moment, majoritatea serviciilor financiare sunt exceptate de la plata TVA, fapt ce poate conduce la un efect de „hazard moral".

Conform analizei efectuate de serviciile Comisiei Europene, ambele instrumente pot fi folosite pentru taxarea sectorului financiar sau a pietelor financiare. O diferenta majora intre cele doua instrumente este aceea ca, in timp ce TAF este orientata asupra valorii adaugate adusa de sectorul financiar si se aplica pe profiturile si pe pachetele de remuneratii, TTF este directionata catre tranzactiile realizate pe pietele financiare - taxa pe veniturile totale obtinute in tranzactiile financiare.

Propunerile Comisiei Europene vin in contextul procesului de reformare/ reglementare a sectorului financiar, ca urmare a crizei economice si financiare resimtite la nivelul tuturor statelor membre.

In acest sens, obiectivele propunerilor lansate de Comisie se axeaza in principal pe:
- imbunatatirea eficientei si stabilitatii pietelor financiare si reducerea volatilitatii si a efectelor adverse ale asumarii unor riscuri excesive;
- asigurarea parghiilor prin care sectorul financiar sa contribuie la imbunatatirea finantelor publice si la eforturile de consolidare fiscala.

Trebuie mentionat ca, in prezent, Comisia deruleaza un studiu de impact care sa fundamenteze propunerile legislative concrete, pe care intentioneaza sa le lanseze in vara anului 2011.

Prin consultarea publica lansata, Comisia doreste sa testeze ipotezele lansate in Comunicarea privind taxarea sectorului financiar, dar si sa colecteze opiniile partilor interesate in ceea ce priveste definirea problemelor, fezabilitatea si impactul pe care l-ar avea acest set optiuni de politica in domeniul financiar.

Consultarea se adreseaza actorilor de pe piata sectorului financiar, investitorilor, firmelor de consultanta, guvernelor nationale si agentiilor acestora, autoritatilor de reglementare, ONG-urilor si altor organizatii din acest sector, care isi pot transmite pozitiile online sau in scris, pana la data de 19 aprilie.

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !