Scaderea somajului, un motiv real de optimism?, se intreaba
Capital.
Numarul somerilor a ajuns la un nivel comparabil cu cel inregistrat in august 2008. In ce masura indica aceste cifre revenirea pietei muncii si iesirea din recesiunea economica?
Cele mai recente date, din ianuarie 2011, arata ca in Romania sunt 615 mii de someri, cu 126 de mii mai putini decat in aceeasi luna din 2010. Cu toate ca statisticile privind somajul dau, aparent, motive de optimism, datele privind angajarile nu confirma o revenire a pietei muncii. Si atunci, unde dispar somerii din statistici? Conform legislatiei, persoanele fara loc de munca, indemnizate sau nu de stat, trebuie sa se inregistreze oficial ca someri.
Cititi in
Romania Libera Cine sunt patronatele si pe cine reprezinta.
Cateva zeci de federatii patronale pretind ca reprezinta companiile romanesti in relatia cu sindicatele si cu statul, insa cei mai multi patroni nu stiu exact cine si cum negociaza in numele lor.
Cu toate acestea, Guvernul isi bazeaza deciziile pe consensul obtinut in negocierile formale din Consiliul Economic si Social. In realitate, patronatele din Romania reprezinta o increngatura la fel de pestrita si conflictuala ca sindicatele.
Doua mari grupuri de interese isi disputa tacit influenta cand este vorba de modificarea legislatiei: pe de o parte, clasicele patronate, iar pe de alta parte, structurile de lobby ale investitorilor straini. In cazul Codului Muncii au existat doua seturi separate de negocieri.
Restantele firmelor aflate in lichidare si reorganizare: 270 mil. €, scrie
Financiarul.
In ultimul an, volumul acestora a crescut cu peste 100%, de la 128 de milioane de euro.
Bancile se confrunta cu tot mai multi clienti corporate care intra in reorganizare si in lichidare, volumul total al datoriilor acesto¬ra urcand in ianuarie 2011 la 1,55 miliarde de lei (364 mil. euro), de doua ori mai mare fata de luna similara a anului trecut. In acelasi timp, volumul cumulat al restantelor a depasit un miliard de lei (270 mil. euro), in crestere cu 126% fata de ianuarie 2010, ponderea in totalul imprumuturilor plasandu-se la 77%.
Paradoxul romanesc: economia e sleita, dar imobiliarele se scumpesc, relateaza
Jurnalul National.
Intr-o tara cu scaderi economice cumulate pe ultimii doi ani de aproape 10%, cu scaderi ale salariilor in sectorul bugetar de 25%, cu majorare de TVA de la 19% la 24%, cu sute de mii de firme tragand obloanele si cu o bula imobiliara la activ inainte de sosirea crizei,
preturile locuintelor ar trebui sa fie ultimele care sa creasca dupa revenirea economiei.
Romania este, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca tara a Uniunii Europene, a inregistrat cumulat in ultimii ani inflatie de 14%, iar preturile locuintelor au scazut cu aproape 40%. Cu toate acestea, in ianuarie, pretul apartamentelor vechi s-a stabilizat, iar in februarie a urcat cu 0,3% fata de ianuarie.