Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Taxa de drum: Tarife si amenzi duble in 2008
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Taxa de drum: Tarife si amenzi duble in 2008
De la inceputul anului, proprietarii autovehiculelor platesc tarife mai mari pentru utilizarea retelei nationale de drumuri. Ministerul Transporturilor a stabilit recent modul de aplicare a tarifului si a noilor perioade de valabilitate a rovinietelor.

Modalitatea de aplicare a cuantumurilor majorate ale tarifului pentru utilizarea retelei nationale de drumuri, sau asa-numita taxa de drum, si a noilor perioade de valabilitate a rovinietei a fost stabilita prin Norma metodologica aprobata prin Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 244/2008 .

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 184 din 11 martie 2008.

Tariful de utilizarea fost introdus in anul 2002 si se aplica utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele detinute de acestia, inmatriculate temporar sau definitiv, care circula pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

Cu toate acestea, norma metodologica prevede ca tariful nu se aplica “in cazul sectoarele de drumuri nationale aflate in intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor.”

Tarife aproape duble pentru autoturismele noi 

Guvernul a stabilit, de la 1 ianuarie 2008, noi perioade de valabilitate a rovinietei. Fata de prevederile anterioare, a fost eliminata posibilitatea de a obtine o rovinieta valabila 6 luni. De la inceputul anului, rovinietele sunt valabile pentru o zi, 7 zile, 30 de zile sau 12 luni.  

Prin exceptie, pentru autoturisme si pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, durata minima pentru care se poate achita tariful de utilizare este de 7 zile, potrivit noilor reglementari.

Tot de la 1 ianuarie, tariful nu se mai aplica diferentiat, in functie de norma de poluare a autovehicului. Din cauza tarifului unic au de suferit proprietarii de autoturisme euro II si peste. In cazul acestora, tariful a fost majorat cu aproape 80%, fata de anul 2007.

Astfel, pentru rovinietele valabile 7 zile, proprietarii autotursimelor trebuie se plateasca un tarif de 3 euro, pentru 30 zile platesc 7 euro, iar, pentru un an, tariful este de 28 de euro.

Amenzi intre 500 de lei si 9000 de lei, in functie de categoria autovehiculului

Pe langa noile tarife, Executivul a majorat si amenzile pentru lipsa unei roviniete valabile.

In cazul autoturismelor, amenda variaza intre 500 de lei si 1000 de lei, aproape dublu fata de anul trecut, cand amenda era intre 300 de lei si 450 de lei.

Sanctiunile sunt mult mai mari in cazul vehiculelor mari cu masa totala maxima autorizata egala sau mai mare de 12 tone, utilizate pentru transportul de marfa, amenzile putand ajunge pana la 9000 de lei. 

O data cu aplicarea amenzii contraventionale, conducatorilor vehiculelor inmatriculate in Romania, care circula fara rovinieta valabila, li se retine certificatul de inmatriculare a vehiculului, pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului. 

Pentru verificarea valabilitatii rovinietei, in afara aplicarii rovinietei-ecuson in partea din stanga jos a parbrizului, conducatorii trebuie sa prezinte, in situatia unui control din partea persoanelor abilitate, si documentul care atesta plata tarifului de utilizare, in original sau copie legalizata.

Amenzile pentru autoturisme ar putea scadea 

Diminuarea amenzilor ar fi posibila doar in Parlament. Senatul a adoptat recent proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 157/2007 pentru modificarea si completarea OG nr.15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. 

Cuantumurile amenzilor adoptate de senatori, in cazul autoturismelor, se situeaza intre 250 de lei si 500 de lei. Pentru a putea intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor si sa fie promulgat de Presedinte Romaniei.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !