Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Romania va trece la euro in 2015
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Romania va trece la euro in 2015
Romania isi mentine tinta de aderare la euro in 2015, obiectivul fiind mentionat in Programul de Convergenta actualizat, aprobat in sedinta de vineri a Guvernului, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Pentru a putea atinge acest obiectiv, una dintre conditiile stabilite prin Programul de Convergenta adoptat este ca, in 2012, deficitul bugetar sa fie de 3%

Decizia a fost luata in urma consultarii si analizei din cadrul Coalitiei si a discutiilor purtate pe aceasta tema cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

„Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv. Romania si-a indeplinit si isi indeplineste, prin masurile pe care le-a luat si le ia, conditiile in vederea adoptarii euro in 2015”, a declarat primul-ministru al Romaniei, Emil Boc.

In aceasta perspectiva, Guvernul a decis, tot vineri, infiintarea Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro, sub conducerea primului-ministru si avandu-l ca vicepresedinte pe guvernatorul Bancii Nationale. Din acest comitet vor face parte vicepremierul Romaniei si reprezentanti din Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Cabinetul Primului-Ministru, Ministerul Muncii , Familiei si Protectiei Sociale, Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza, Departamentul pentru Afaceri Europene si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Misiunea Comitetului Interministerial pentru trecerea la euro va fi aceea de a monitoriza indeplinirea obligatiilor, astfel incat Romania sa fie pregatita in 2015 sa treaca la moneda euro.

Pentru a putea atinge acest obiectiv stabilit prin Programul de Convergenta, Guvernul si-a fixat ca elemente ale consolidarii fiscale cel putin urmatoarele tinte:
- tinta de deficit bugetar de 3% in 2012;
- imbunatatirea politicii in domeniul investitiilor;
- continuarea politicii de reducere si de prevenire a aparitiei de arierate noi;
- asigurarea unei cresteri sustenabile pe termen mediu.

„Prin ceea ce a facut pana acum, Romania si-a pregatit terenul necesar pentru intrarea in zona euro, cu conditia sa nu faca pasi inapoi in anii care urmeaza, astfel incat acest obiectiv sa fie indeplinit”, a precizat premierul Emil Boc.
De asemenea, potrivit primului-ministru, trecerea la euro inseamna si dobanzi mai mici, asa incat de pe urma atingerii acestui obiectiv vor avea de castigat si cetatenii. Pe de alta parte, prin masurile pe care le-a luat, prin incadrarea in tintele de deficit stabilite impreuna cu Comisia Europeana, prin aderarea la Pactul EuroPlus, Romania a facut pasi concreti si directi pentru indeplinirea conditiilor de aderare la moneda euro.

„Datoria publica este cu mult sub 60% cat prevad criteriile de la Maastricht, iar in privinta deficitului, Romania va cobori incet, dar sigur, spre 3%, atat cat este exigenta pentru aderarea la moneda euro. Masurile de consolidare fiscala pe care le-am luat vin si ele sa arate ca drumul pe care este Romania este unul corect, al pregatirii pentru aderarea la euro, evident cu conditia sa nu se faca pasi inapoi in anii electorali”, a declarat premierul Emil Boc.

In ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de convergenta, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a precizat ca inflatia se asteapta sa fie in marja Tratatului de la Maastricht, respectiv de 3% in 2013, urmand sa se apropie de 2% in 2014. De asemenea, pentru perioada 2014-2015 se estimeaza indeplinirea criteriului referitor la stabilitatea cursului de schimb, precum si un trend de crestere economica sustenabila.
 
Sursa: Avocatnet.ro
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !