Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului spre avizare proiectul Rosia Montana doar in cazul in care investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, informeaza un comunicat de presa al ministerului.
"Inca de la inceputul mandatului am declarat ca voi propune Guvernului o hotarare prin care sa se acorde acordul de mediu doar in cazul in care voi avea
siguranta ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul. Am cerut SC Rosia Montana Gold Corporation sa respecte doua conditii importante: sa reduca procentul de cianura pana la un nivel care sa nu mai fie poluant pentru natura, asa cum se intampla si in Suedia, si sa dea banii pentru renaturare, in primii ani de exploatare. Celelalte aspecte referitoare la partea economica a contractului nu se afla in responsabilitatea Ministerului Mediului si Padurilor, ci a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de
Afaceri", a declarat recent ministrul László Borbély.
Potrivit MMP, la nivel european, valoarea maxima admisa pentru concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid este de 10 ppm. Desi valoarea maxima admisa este de 10 ppm, Ministerul Mediului si Padurilor a instiintat Rosia Montana Gold Corporation, la mijlocul lunii august 2011, ca valoarea propusa de investitor pentru concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid de 5ppm la punctul de descarcare al sterilului in iaz nu poate fi acceptata si i-a solicitat sa prezinte solutii pentru reducerea concentratiei pana la un nivel care sa nu mai prezinte niciun pericol pentru mediul inconjurator.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat recent ca proiectul de la Rosia Montana trebuie sa inceapa, astfel incat, in urmatorii ani, rezervele BNR sa ajunga la 200 de tone de aur.
In acelasi
timp, primul-ministru, Emil Boc a precizatca actuala forma a contractului nu este favorabila statului roman.