Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Medicii care nu acorda asistenta medicala de urgenta vor fi amendati cu pana la 15.000 lei
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Medicii care nu acorda asistenta medicala de urgenta vor fi amendati cu pana la 15.000 lei
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, cadrul legal pentru verificarea si controlul spitalelor, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Noul act normativ reglementeaza modalitatea de constatare a contraventiilor si aplicarea sanctiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atat in unitatile care functioneaza in sistemul sanitar, cat si pentru cele de folosinta publica, precum tabere scolare, camine sau crese. Astfel, incepand de joi, Ministerul Sanatatii va avea dreptul de a efectua controale in orice unitate sanitara publica sau privata.
Guvernul a adoptat Hotararea de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii, dar si Ordonanta Guvernului pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii si institutiile din subordinea acestuia, care vine in completarea Hotararii de Guvern.

Noile reglementari extind atributiile MS in privinta efectuarii controalelor la spitale, atat cele publice, cat si cele private.

“Ministerul Sanatatii, ca autoritate centrala in domeniul asistentei de sanatate publica, are obligatia de a asigura garantarea dreptului la ocrotirea sanatatii. Prin acaesta masura promovata astazi urmarim pastrarea atributiei de control asupra unitatilor sanitare, indiferent de reteaua din care fac parte, fie ca aceasta este reteaua publica sau privata”, a declarat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

Totodata, Hotararea de Guvern adoptata reglementeaza sanctiunile aplicabile nerespectarii normelor privind organizarea si functionarea sistemului national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat si a normelor igienico-sanitare pentru unitatile sanitare, precum si pentru prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.

“Era nevoie de prevederi noi in domeniul controlului din sistemul sanitar, deoarece, cu mici exceptii, Legea privind contraventiile la normele de igiena si sanatate publica nu a mai fost modificata din anul 1994. Practic, am aliniat legislatia cerintelor actuale. In noua forma, am dublat numarul faptelor considerate incalcari ale legii, de la 281 de fapte la 515”, a adaugat ministrul.

Astfel, noul act normativ reglementeaza modalitatea de constatare a contraventiilor si aplicarea sanctiunilor cu privire la normele generale igienico-sanitare atat in unitatile care functioneaza in sistemul sanitar, cat si pentru cele din tabere scolare, camine, gradinite sau crese. De asemenea, sunt reglementate si normele privind conformitatea produselor care intra sub incidenta de competenta a Ministerului Sanatatii, cum ar fi suplimentele alimentare, alimentele cu destinatie nutritionala speciala, cosmeticele, substantele biocide.

In acelasi timp, printre prevederile actului normativ se numara sanctionarea cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 15.000 de lei in cazul refuzului medicilor de a acorda asistenta medicala de urgenta unui pacient din cadrul UPU sau CPU, dar si sanctionarea cu amenda intre 500 si 1.500 de lei pentru neacordarea consultului de specialitate unui pacient aflat in stare critica in cadrul unitatilor sau compartimentelor de primiri urgente (UPU/CPU).

De asemenea, neindeplinirea conditiilor de functionare prevazute de legislatia sanitara, conform declaratiei pe propria raspundere, data de catre operatorii economici, persoane fizice sau juridice, a caror activitate se desfasoara in baza declaratiei pe propria raspundere si absenta autorizatiei sanitare de functionare pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei care sunt supuse procedurii de autorizare sanitara conform reglementarilor in vigoare se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.

Actul normativ mai prevede si amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei pentru transportul pacientilor fara centura in ambulanta, indiferent daca acestia se afla pe targa sau in cabina medicala. De asemenea, aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru “fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private”.

Proiectul de act normativ nu scuteste nici spitalele private de amenzi. Astfel, daca unitatile sanitare private, care asigura si servicii medicale de urgenta, refuza sa acorde asistenta medicala unui pacient pot fi amendate cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei. Potrivit noilor masuri adoptate de Executiv, spitalele private cu servicii de primiri urgente trebuie sa ofere asistenta medicala pentru stabilizarea oricarui pacient pana la transferul in siguranta al acestuia intr-o unitate publica, indiferent de posibilitatea lui de a achita costurile aferente.

In plus, amenzi de la 1.500 pana la 5.000 lei sunt prevazute si pentru situatia in care asistenta medicala privata de urgenta este acordata de medici rezidenti.

In ceea ce priveste conditiile igienico-sanitare din locurile de utilitate publica, va fi sanctionata “depasirea capacitatii dormitoarelor de orice tip, a internatelor, creselor si colectivitatilor de copii si tineri, precum si neasigurarea pentru fiecare persoana a unui pat individual” constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei.

Aceeasi amenda este prevazuta si pentru unitatile de utilitate publica in care nu se asigura apa rece si calda curente, precum si pentru cele care nu ofera lenjerie curata, dezinfectata si calcata, schimbata dupa fiecare persoana.

In plus, se va pedepsi cu amenda de pana al 5.000 de lei refolosirea materialelor de unica folosinta.

Prin HG adoptata se stabileste, de asemenea, ca in toate locurile de mare aglomerare, precum pietele, targurile, parcurile, traseele turistice, strazile cu mare circulatie, garile, autogarile sau stadioanele, trebuie amenajate surse de apa potabila, amenda in cazul in care nu se respecta aceasta prevedere poate ajunge si la 5.000 de lei.
 
 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !