Ordonanta de urgenta prin care se aliniaza reglementarea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii la prevederile Regulamentului CE nr. 1251/2011 a fost publicata luni in Monitorul Oficial.
OUG nr. 77/2012 care modifica OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 827, din 10 decembrie 2012.
Actul normativ nu a mai modificat pragul pentru achizitia directa, acesta fiind in continuare echivalentul in lei a 15.000 de euro, fara TVA, cu toate ca, la finalul lunii iulie, ANRMAP publica un proiect prin care propunea dublarea pragului de la care institutiile publice vor putea cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara a fi obligate sa initieze licitatii publice.
Ce se modifica totusi in procedura de achizitie publica
OUG publicata luni instituie obligatia notificarii in SEAP, de catre autoritatile contractante, a achizitiilor directe care depasesc echivalentul in lei a 5.000 de euro fara TVA.
Transmiterea notificarii se va efectua, potrivit noilor reglementari, în format electronic prin utilizarea aplicatiei disponibile la adresa de internet www.e-licitatie.ro si va cuprinde urmatoarele informatii:
a) denumirea si datele de identificare ale operatorului economic;
b) obiectul achizitiei;
c) codul CPV;
d) valoarea achizitiei;
e) cantitatea achizitionata;
f) data realizarii/atribuirii achizitiei.
In plus, actul normativ reduce de la 14 la 10 zile termenul de verificare a documentatiilor de atribuire de catre ANRMAP.
Mai mult decat, OUG nr. 77/2012 reglementeaza un termen de trei zile pentru evaluarea documentatiilor de atribuire, care reprezinta o revenire la o documentatie respinsa de ANRMAP, si un termen de doua zile pentru verificarea eratelor la invitatiile de participare.