Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Microintreprinderi 2013: Ce declaratii trebuie sa depui in luna martie, daca esti obligat sa aplici
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Microintreprinderi 2013: Ce declaratii trebuie sa depui in luna martie, daca esti obligat sa aplici
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012, indiferent de numarul de salariati, sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor chiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate. Luna martie va fi aglomerata pentru microintreprinderi, ele avand de indeplinit mai multe obligatii fiscale decat de obicei.

In 2013, toti agentii economici care, la 31 decembrie 2012, indeplinesc conditiile pentru a deveni microintreprinderi, platesc de la 1 februarie impozitul de 3% pe venituri.

Potrivit Codului fiscal, microintreprinderile sunt definte ca persoane juridice romane care, la 31 decembrie, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • realizeaza venituri, altele decat cele din activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptie fac doar persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii) in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
  • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
  • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Nu uitati! Plafonul de 65.000 de euro se calculeaza din insumarea veniturilor din orice sursa din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • veniturile din subventii de exploatare;
  • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar. In 2012, cursul din 31 decembrie a fost de  4,4287 lei/euro.

Declaratiile care trebuie depuse de microintreprinderi in luna martie

Contribuabilii care vor fi impozitati ca microintreprinderi trebuie sa comunice organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv.  Modificarea sistemului de impunere se face prin depunerea formularului 010 - „Declaratie de inregistrare fiscala/de mentiuni" privind optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor".

Tot pana la 25 martie 2013 contribuabilii vor trebui sa depuna atat declaratia de impozit pe profit pentru anul 2012, cat si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013. La finalul saptamanii trecute Fiscul a publicat si declaratia 101 pe care trebuie sa o completeze cei care au devenit platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie. Formularul poate fi descarcat de AICI.

Mitel Spataru, Tax Manager la Fin-Expert, lider pe piata companiilor romanesti de contabilitate in functie de cifra de afaceri, a explicat ca, pentru definitivarea impozitului pe profit realizat in 2012, regulile nu s-au modificat.

"Intelegerea noastra este ca da, pentru anul 2012 se aplica regulile generale privind declararea si plata impozitului pe profit si anume: nu se mai depune declaratia 100 pentru trimestrul IV si se depune declaratia anuala privind impozitul pe profit aferent anului 2012 (formular 101 – n.red.), pana la data de 25 martie 2013".

Problema apare la declararea profitului pentru ianuarie 2013, Codul fiscal precizand ca cei care sunt obligati sa treaca la impozitul pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie trebuie sa depuna si declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013 tot pana la 25 martie.

"Practic , contribuabilii vor efectua un calcul privind impozitul pe profit doar pentru luna ianuarie 2013 (avand in vedere veniturile si cheltuielile aferente lunii ianuarie 2013). Intrebarea care trebuia adresata autoritatilor in acest context, vom avea un an fiscal de o luna? Ce se intampla cu pierderea fiscala aferenta acestei perioade (01 ianuarie - 31 ianuarie 2013)? La o prima vedere avem practic o situatie similara anului 2010, cand a fost eliminat impozitul minim, si am avut doi ani fiscali in unul. Intelegem ca pentru o luna de zile vom face un calcul de impozit pe profit avand in vedere toate elementele si regulile aplicabile , inclusiv incadrarea in plafoanele/limitari prevazute de legislatie (grad indatorare, protocol, rezerva legala etc.)", opineaza Mitel Spataru.

Suzana Adamache, Partener in departamentul de Taxe al Fin-Expert, mai ridica inca o problema pe care o pune declararea impozitului pe profit pentru luna ianuarie.

"Va fi interesant de urmarit tratamentul pe care autoritatile il vor reglementa pentru situatia in care un contribuabil, obligat sa devina platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2013 va depasi in cursul anului 2013 pragul de 65.000 euro (total venituri). In acest caz, conform legislatiei in vigoare, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Si atunci ne intrebam ce luna va fi considerata inceputul anului fiscal : ianuarie 2013 pentru care totusi se depune declaratia privind impozitul pe profit la data de 25 martie 2013 sau februarie 2013?", puncteaza Adamache.

Cei doi consultanti au aratat ca normele metodologice de aplicare a noilor modificari legislative sunt singurele care pot clarifica toate aceste aspecte, astfel incat sa nu mai existe nelamuriri.

Recent, Ministerul Finantelor a publicat in dezbatere publica Normele modificate ale Codului fiscal care ofera explicatii suplimentare privind declararea impozitului pe profit pentru luna ianuarie 2013.

Astfel, conform proiectului de HG publicat de Finante, pierderea fiscala inregistrata in anii anteriori anului 2013 se recupereaza potrivit prevederilor art. 26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal in sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi. 

In mod similar si  pierderea fiscala din perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv, inregistrata de catre un contribuabilul care, in aceasta perioada, a fost platitor de impozit pe profit, se recupereaza, potrivit prevederilor art.26 din Codul fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plata a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, in sensul celor 7 ani consecutivi.

Reglementarile lansate in dezbatere publica mai prevad ca, in cazul in care contribuabilul revine in cursul anului 2013 la sistemul de plata a impozitului pe profit, pierderea fiscala inregistrata in  luna ianuarie este luata in calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, inaintea recuperarii pierderilor fiscale din anii precedenti anului 2013, si se recupereaza incepand cu anul 2014, in limita celor 7 ani consecutivi, prevazuti de art. 26 din Codul fiscal.

”Perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2013 inclusiv nu este considerata an fiscal in sensul celor 7 ani consecutivi”, mai stabilesc normele modificate ale Codului fiscal, in forma lansata in dezbatere publica.

Cum declari si platesti impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Potrivit reglementarilor fiscale, calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Pana la aceasta data, microintreprinderile au obligatia de a depune formularul 100 - „Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, in care trebuie sa selectezed randul “impozit pe veniturile microintreprinderilor”.

Practic, cei care aplica de la 1 februarie sistemul de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor vor trebui sa depuna primul formular 100 in 25 aprilie. Urmatoarele termene de declarare sunt 25 iulie (pentru trimestrul aprilie-mai-iunie 2013) si 25 octombrie (pentru trimestrul iulie-august-septembrie 2013) si 25 ianuarie 2014 (pentru trimestrul octombrie-noiembrie-decembrie), dupa cum a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, expertul contabil Alexandru Boranciu.

Acesta a mai precizat ca celelalte declaratii ale contribuabilului care plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor  (cum ar fi decontul de TVA pentru platitorii de TVA sau declaratia unica pentru firmele cu salariati) se depun ca si pana acum, in functie de vectorul fiscal.

Impunerea microintreprinderilor ale caror venituri depasesc 65.000 de euro intr-un an

Potrivit art. 112^6 din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati, incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Atentie! In 2013, limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza de la 1 februarie 2013.

Regimul fiscal al microintreprinderilor

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este 3% care se aplica asupra bazei de impozitare. Baza de impozitare in cazul microintreprinderilor este constituita din veniturile din orice sursa, din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • veniturile din subventii de exploatare;
  • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.


 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !