Modificarea formularelor 010 si 070, utilizate pentru inregistrarea fiscala este prevazute in Ordinul MFO nr. 250/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 130 din 12 martie 2013.
Ordinul intra in vigoare la 3 zile de la publicare, astfel ca noile formulare vor putea fi utilizate de contribuabili incepand din 15 martie.
Declaratiile 010 si 070 au fost modificate pentru a pune in aplicare noile reglementari din domeniul fiscal, in conditiile in care de la 1 februarie, pentru operatorii economici din unele domenii specifice, au fost instituite urmatoarele obligatii fiscale, reprezentand venituri la bugetul de stat:
- impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, prin Ordonanta Guvernului nr.5/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.52/23.01.2013;
- impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, prin Ordonanta Guvernului nr.6/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.52/23.01.2013;
- impozit asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, prin Ordonanta Guvernului nr.7/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.53/23.01.2013.
Astfel, prin ordinul publicat de Finante marti, aceste trei noi impozite sunt adaugate in lista obligatiilor declarative care se inscriu in vectorul fiscal.
Incepand din 15 martie categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt, ca si pana acum:
- taxa pe valoarea adaugata;
- impozitul pe profit;
- impozitul pe veniturile microintreprinderilor;
- accizele;
- impozitul la titeiul din productia interna;
- impozitul pe venitul din salarii si pe venituri asimilate salariilor;
- contributia pentru asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurari pentru somaj;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
- contributia de asigurari sociale;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;
- contributia pentru concedii si indemnizatii;
- redeventele miniere;
- n) redeventele petroliere;
- o) contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii;
la care se adauga:
- impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural;
- impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale;
- impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale.
De asemenea, si Inctructiunile de completare ale celor doua formulare au fost modificate in consecinta, pentru a explica cum se completeaza noile randuri introduse in formular.