De la 1 ianuarie 2013 angajatorii au obligati sa depuna, in locul fiselor fiscale, o Declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit – formular 205.
Conform HG nr. 84/2013, actul normativ care a modificat Normele de aplicare a Codului fiscal, aceste declaratii fiscale vor fi depuse si pentru veniturile din salarii platite angajatilor pentru activitatea desfasurata de acestia in strainatate.
Noile reguli, aplicabile deja din 14 martie 2013, sunt cuprinse la in normele modificate de aplicare a art. 59 din Codul fiscal, care reglementeaza modul de completare si depune a declaratiilor privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.
Mai exact, Guvernul a introdus, dupa articolul 127 din Normele Codului fiscal, un art. 127^1, care prevede ca vor fi depuse si pentru veniturile din salarii platite angajatilor pentru activitatea desfasurata de acestia in strainatate, indiferent daca impozitul aferent acestor venituri a fost sau nu calculat, retinut si virat.
"La completarea declaratiei, platitorii de venituri din salarii identifica persoanele care in cursul anului precedent au desfasurat activitate salariata in strainatate", mai stabileste art. nou introdus in Normele de aplicare a Codului fiscal.
Extras din Normele Codului fiscal, modificate
Reguli mai clare pentru completarea formularelor 205 pentru angajatii detasati
Noile prevederi introduse in Normele de aplicare a Codului fiscal aduc si clarificari importante in ceea ce priveste depunerea formularelor 205 in cazul angajatilor detasati. Si aceste noutati se aplica tot din 14 martie, cand HG nr. 84/2013 a intrat in vigoare.
Vechile reglementari stabileau ca declaratiile privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.
Guvernul a modificat, insa, aceasta prevedere stabilind ca, pentru angajatii care au fost detasati la o alta unitate, formularul 205 se va completa de catre platitorul de venituri din salarii, in cazul in care salariatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat.
In aceasta situatie, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.
Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.