Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Venitul minim garantat creste de la 1 iulie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Venitul minim garantat creste de la 1 iulie
Nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat cu aproximativ 13%, in doua transe, conform unui proiect de act normativ aprobat recent de guvernanti. Masura a fost anuntata si de premierul Victor Ponta, acesta punctand ca autoritatile au capacitatea financiara de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa cresterea preturilor la energie.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantatsi Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei vor fi modificate, dupa ce un proiect de ordonanta de urgenta in acest sens a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii (MMFPSPV) si aprobat in sedinta Guvernului din 15 mai.

Concret, modificarile aduse celor 2 acte normative se refera la faptul ca nivelul venitului minim garantat, precum si cuantumul lunar al alocatiei pentru sustinerea familiei vor creste, in doua transe, prima data de la 1 iulie 2013 si a doua oara, din 1 ianuarie 2014.

"Decizia Guvernului de a modifica venitul minim garantat si alocatia pentru sprijinul familial, in sensul cresterii substantiale a acestora, este o masura de protectie sociala fata de liberalizarea graduala a pretului la energie electrica si la gaze naturale. Aceasta liberalizare, dupa cum stiti, va avea loc intr-un interval de timp determinat, intre 3 si 6 ani, dar masurile se iau incepand cu 1 iulie", a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, la sfarsitul sedintei Executivului. 

Concret, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta aprobat miercuri, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat, incepand cu 1 iulie 2013, de la 0,25 ISR la 0,271 ISR.

Amintim ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, ceea ce inseamna ca venitul va creste, intr-o prima faza, de la 125 lei, cat e in prezent, la 135,5 lei.Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 8,4%. 

La 1 ianuarie 2014, nivelul venitului minim garantat va mai creste o data, cu aproape 4,4%, ajungand la 0,283 ISR pentru persoana singura, adica la 141,5 lei. 

Actul normativ adoptat recent stabileste, de asemenea, ca venitul minim va creste si in cazul familiilor, dupa cum urmeaza:

  • 244 lei pentru familiile formate din 2 persoane (fata de 225 lei, cat e in prezent)
  • 342 lei pentru familiile formate din 3 persoane (fata de 315 lei, cat e in prezent)
  • 423 lei pentru familiile formate din 4 persoane (fata de 390 lei, cat e in prezent)
  • 504,5 lei pentru familiile formate din 5 persoane (fata de 465 lei, cat e in prezent)

Incepand cu anul viitor, venitul va fi si mai mare, astfel:

  • 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
  • 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
  • 443,5 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
  • 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane;

Potrivit declaratiilor lui Liviu Voinea, nu va creste doar nivelul venitului minim garantat, ci si numarul beneficiarilor. Astfel, daca in prezent sunt 214.000 de familii de beneficiari, in urma ordonantei adoptate recent de guvernanti numarul lor va creste la 279.000 de la 1 iulie si la 307.000 la 1 ianuarie.

In ceea ce priveste alocatia pentru sustinerea familiei, numarul va creste de la 307.000 de familii la 444.000 de familii. "Sunt cifre rotunde, nu va dau tot ce e dupa virgula. Practic, sunt peste 700.000 de familii, deci peste doua milioane de cetateni care benficiaza de aceasta masura de protectie sociala. In acelasi timp, e o masura absolut necesara", a punctat oficialul. 

In preambulul proiectului de OUG se arata ca aceste masuri de protectie sociala acordate categoriilor vulnerabile sunt necesare intrucat in momentul de fata se trece la liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale.

"Conform obligatiilor asumate de Romania in documentele semnate cu FMI, BM si CE, precum si a scrisorii de intentie, masurile de protectie ar trebui aplicate incepand cu drepturile lunii iulie 2013, cu luarea in considerare a cresterilor de preturi la energie electrica si gaze naturale", se mai precizeaza in preambulul proiectului.

Totodata, potrivit ministrului delegat pentru buget, masura a fost prevazuta inca de la inceputul anului, inca de cand s-a facut bugetul atat pe partea de venituri din taxare, cat si pe partea de cheltuieli, ceea ce inseamna ca nu influenteaza negativ bugetul statului.

"Am considerat, impreuna cu expertii Bancii Mondiale, ca masura existenta deja, cea mai eficienta deja in practica, este aceasta a venitului minim garantat, precum si alocatii pentru sprijin familial. Deci nu are sens sa mai inventez o subventie noua pe care acum s-o tintesti, ci sa maresti nivelul acestor doua tipuri de ajutoare sociale, care sunt in practica si sunt functionale si bine tintite", a mai spus Liviu Voinea.


 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !