Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Situatii financiare anuale: Operatiunile care se inregistreaza in contabilitate altfel decat in 2012
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Situatii financiare anuale: Operatiunile care se inregistreaza in contabilitate altfel decat in 2012
Odata cu modificarea reglementarilor contabile la mijlocul anului trecut, pentru intocmirea situatiilor financiare anuale trebuie luate in seama o serie de reguli noi in ceea ce priveste inregistrarile in contabilitate a unor anumite operatiuni. Totusi, reglementarile, aplicabile incepand cu situatiile financiare anuale corespunzatoare lui 2012, nu afecteaza decat o parte dintre contribuabili.

Ordinul MFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene a fost modificat la finalul lunii august 2012 prin Ordinul MFP nr. 1.118/2012 . Cele mai multe dintre modificarile aduse reglementarilor contabile se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012, insa exista si prevederi care sunt deja aplicabile in contabilitate.

Ce s-a schimbat la inregistrarile in contabilitate

Ordinul MFP nr. 1118/2012 a stabilit un nou tratament contabil pentru certificatele verzi primite de operatorii economici. Pana acum, tratamentul contabil al certificatelor verzi este similar tratamentului aplicabil certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Insa, incepand cu situatiile financiare pentru anul 2012, care se depun in 2013, certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt si vor avea tratamentul contabil prevazut pentru aceasta categorie de active.

Mai mult decat atat, actul normativ citat a introdus o sectiune care reglementeaza distinct contabilitatea certificatelor verzi.

Astfe, potrivit noilor reglementari, aplicabile din 2013, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans» analitic distinct).

"Veniturile inregistrate in avans se evidentiaza in contul de profit si pierdere pe masura vanzarii certificatelor verzi. La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.)", se mai precizeaza in actul normativ.

Normele mai stabilesc ca, la sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).

De asemenea, noile reglementari mai precizeaza ca furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi achizitionate in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator».

"In situatia in care achizitionarea certificatelor verzi se efectueaza inainte de termenele prevazute de lege, contravaloarea certificatelor verzi se inregistreaza in contul 471 «Cheltuieli inregistrate in avans», urmand ca la termenele legale sa se inregistreze cheltuiala in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator", explica Ordinul MFP nr. 1182/2012.

Actul normativ mai prevede ca, in situatia in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, in conditiile prevazute de legislatie, certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt, fiind inregistrate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate»/analitic distinct.

La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).

In ceea ce priveste certificatele verzi anulate pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate, regulile prevad ca acestea se evidentiaza pe seama cheltuielilor perioadei (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»).

"Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul anularii certificatelor verzi obtinute necuvenit de un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate.", mai precizeaza noile reglementari.

Totodata, noile reguli contabile diferentiaza si tratamentul contabil pentru cerificatele de emisii de gaze cu efect de sera. Mai exact, se stabileste ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung  se evidentiaza distinct in categoria altor investitii detinute ca imobilizari, in timp ce certificatele cumparate in scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp se evidentiaza in  categoria altor investitii pe termen scurt.

Contabilitatea cesiunilor de creante, modificata de la 1 iulie 2012

Ordinul MFP nr. 1118/2012 a modificat anumite aspecte referitoare la cesiunile de creante, stabilind ca ajustarile de valoare ale creantelor incerte se inregistreaza in contabilitate la preluarea creantelor respective.

"In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»", se prevede in actul normativ.

Actul normativ puncteaza ca aceste noi prevederi se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012.

Pana la 1 iulie 2012, venitul s-a inregistrat in contabilitate la preluarea creantei, conform contabilitatii de angajamente, considerand creantele ca fiind pe termen scurt si putand fi executate imediat, iar partea de creanta care nu se recupereaza devine cheltuiala la scoaterea sa din evidenta.

Bilanturile pentru 2012 se depun pana in 30 mai

Situatiile financiare anuale aferente anului fiscal 2012 se depun la Finante pana in 30 mai, regulile de raportare fiind detaliate in Ordinul MFP nr. 40/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 44 din 21 ianuarie 2013.

Nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale fiscal a situatiilor financiare anuale constituie contraventie nerespectarea se sanctioneaza cu amenda.

Astfel, pentru nedepunerea in termenul legal a situatiile financiare, amenda este cuprinsa intre 300 si 1000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare. Daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda este variaza intre 1000 si 3000 de lei, in timp ce, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, poti plati pana la 4500 de lei, dar nu mai putin de 1500 de lei.

De asemenea, pentru neintocmirea si nesemnarea situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei.

Situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune atat la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, cat si pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !