Agentia Nationala de Administrare Fiscala publica trimestrial pe pagina sa de internet o lista cu toate societatile comerciale care au datorii la bugetul general al statului. Iti spunem astazi cum sa eviti o aparitie in lista restantierilor.
Lista datornicilor este publicata trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, in baza Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Potrivit actului normativ citat, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a aduce la cunostinta publica lista contribuabililor, persoane juridice, "care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate si la bugetele locale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, totalul obligatiilor bugetare datorate in anii fiscali precedenti in care s-au inregistrat obligatii restante, cuantumul obligatiilor restante, precum si modalitatea de colectare a acestora aplicata de organele competente ale autoritatilor publice sus-mentionate". Aceasta prevedere nu se aplica persoanelor juridice in privinta carora a fost declansataprocedura reorganizarii judiciare si a falimentului.
Inainte de a fi aduse la cunostinta publica, sumele reprezentand obligatii bugetare restante vor finotificate debitorilor de catre organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, unde acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. In cazul contribuabililor cu sucursale si puncte de lucru, notificarea se face contribuabililor persoane juridice atat pentru activitatea proprie, cat si pentru cea a sucursalelor si a punctelor de lucru.
Lista datornicilor se va publica cel tarziu in 31 iulie
Pana la finalul lunii iulie, Fiscul trebuie sa publice lista debitorilor si a obligatiilor restante inregistrate de catre acestia la30 iunie 2013.
Pentru a evita publicarea pe „lista datornicilor”, contribuabilii cu debitele restante la bugetul de stat trebuie sa si le achiteintegral cat mai curand pana la finalul lunii, avand in vedere ca potrivit Legii nr. 161/2003 abia in termen de 15 zile de la achitarea restantelor informatiile despre debitor sunt actualizate.
Mai exact, legea citata stabileste ca in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor datorate Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, fiecare creditor bugetaropereaza modificarile la fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii.
Lista datornicilor va fi publicata pe site-ul ANAF, la categoria Informatii publice, subcategoria Obligatii restante la bugetul de stat. In momentul de fata, pe pagina de internet a Fiscului apare lista restantierilor inregistrati la finele primului trimestru din 2013 (31 martie 2013).
Publicarea restantierilor este menitasa descurajeze acumularea de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane juridice, se mai precizeaza in legea amintita.
Noile reguli de calcul pentru penalitatile de intarziere nu se aplica pentru restantele de la finalul lui iunie
Incepand din 1 iulie, penalitatile sunt calculate diferit, astfel ca, pentru datoriile neachitate la timp, penalitatile nu mai sunt fixe, ci se calculeaza procentual pentru fiecare zi de intarziere, fiind datorate chiar din ziua urmatoare scadentei. Concret, contribuabilii datoreaza, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce insemna o penalitate de 7,3% anual.
Totusi, noile reguli de calcul a penalitatilor nu sunt aplicabile si debitelor restante inregistrate la 30 iunie 2013, din moment ce, conform Codului de procedura fiscala, noua modalitate de percepere a penalitatilor este valabilanumai pentru obligatiile de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.
Reglementarile fiscale mai stabilesc ca, pentru obligatiile de plata scadente pana la data de 1 iulie 2013, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit normelor legale valabile anterior. Asadar, la debitele restante la 30 iunie 2013, se vor adauga penalitati de intarziere calculate in functie de perioada de intarziere astfel:
- daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
- daca stingerea se realizeaza in intervalul dintre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
- daca stingerea se realizeaza dupa a 91-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
|