Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Anumiti contribuabili trebuie sa isi declare profitul pentru 2013 pana in 25 iulie
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Anumiti contribuabili trebuie sa isi declare profitul pentru 2013 pana in 25 iulie
Modificarile recente ale Codului fiscal obliga o anumita categorie de contribuabili sa isi declare si sa isi plateasca impozitul pe profit pentru primul semestru din acest an pana cel mai tarziu in 25 iulie, prin exceptie de la regulile normale de raportare. Pentru a face posibila raportarea diferentiata a impozitului pe profit, ANAF a emis, recent, un ordin prin care a modificat formularul 101.

Codul fiscal a fost modificat pentru a doua oara in acest an prin Legea nr. 168/2013, iar printre noile reglementari se numara si una care prevede ca, incepand din 1 iulie, persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul mai multor sedii permanente au obligatia sa desemneze doar unul dintre sedii pentru indeplinirea obligatiilor fiscale care le revin tututor.

Potrivit Codului fiscal, sediul permanent este un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident.

Un sediu permanent presupune, conform art. 8 din Codul fiscal:

  • un loc de conducere,
  • o sucursala,
  • un birou,
  • o fabrica,
  • un magazin,
  • un atelier,
  • o mina, un put de titei sau gaze,
  • o cariera sau alte locuri de extractie a resurselor naturale,
  • locul in care continua sa se desfasoare o activitate cu activele si pasivele unei persoane juridice romane care intra intr-un proces de reorganizare.
  • un santier de constructii, un proiect de constructie, numai daca santierul sau proiectul dureaza mai mult de 6 luni.

Practic, de la 1 iulie, fiecare firma nerezidenta, care are mai multe sedii permanente, isi va desemna unul singur prin intermediul caruia se va achita de toate obligatiile fiscale ce ii revin pe teritoriul Romaniei din punct de vedere al impozitului pe profit.

Astfel, conform noilor reguli aplicabile de la inceputul lunii iulie, sediul permanent desemnat in Romania calculeaza, declara si plateste impozitul pe profit pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de toate sediile permanente care apartin aceleiasi persoane juridice straine.

Un an fiscal cat un semestru

Totusi, pentru profitul inregistrat in primele sase luni ale anului, sediile permanente vor trebui sa isi declare profitul separat (si nu consolidat), conform regulilor in vigoare in aceasta perioada.

Mai exact, calculul, plata si declararea impozitului pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut de fiecare sediu permanent in perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2013 se efectueaza pana la 25 iulie 2013 inclusiv. Concret, aceste entitati vor trebui sa completeze si sa depuna la Fisc formularul 101 pana cel tarziu in 25 iulie.

Aceasta este o exceptie, de la regulile obisnuite care stabilesc ca declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial (pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III) si se definitiveaza prin depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator.

Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012, aceste sedii permanente nu vor mai declara niciun impozit pe profit, ci ele doar vor comunica date despre veniturile si cheltuielile inregistrate in tot acest timp sediului desemnat de persoana juridica straina, care va calcula si va plati impozitul pe profit datorat pe intregul grup de sedii. Tot sediul desemnat va fi responsabil si pentru depunerea formularului 101 aferent semestrului II, considerat o perioada impozabila distincta.

Modificarea declaratiei 101 a fost aprobata

Pentru a pune in practica toate aceste noi reglementari legislative, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis Ordinul nr. 878/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 432, din 16 iulie, prin care a modificat formularul 101 – Declaratia de impozit pe profit. Ordinul ANAF a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, formularul va cuprinde o noua rubrica, “Perioada”, care sa faca posibila raportarea diferentiata a impozitului pe profit.

Extras formular - noul model

Extras formular - modelul vechi

Odata cu schimbarea formularului 101, se modifica si instructiunile de completare a acestuia, conform documentului citat.

Astfel, noua rubrica va fi completata cu perioada:

  • 01.01 – 30.06, de catre sediile permanente care inchid perioada impozabila la 30 iunie 2013 si depun formularul pana la data de 25 iulie si cu
  • 01.07-31.12,  de catre sediul permanent desemnat care va raporta impozitul pe profit aferent semestrului II din 2013 pentru intreg grupul de sedii permanente

Pe langa firmele straine cu sedii in Romania, noua rubrica din declaratie va trebui completata si de catre microintreprinderile care devin in cursul anului platitoare de impozit pe profit pentru ca nu mai indeplinesc unul dintre criteriile care le califica pentru a plati impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Aceste firme vor trebui sa completeze noua rubrica din formularul 101 cu perioada 01.02-31.12.

Amintim ca o societate comerciala este microintreprindere daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • a realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro,
  • capitalul social sa fie detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
  • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !