Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow A patra modificare a Codului fiscal din acest an a fost publicata si a intrat in vigoare!
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

A patra modificare a Codului fiscal din acest an a fost publicata si a intrat in vigoare!
Codul fiscal a fost modificat pentru a patra oara in acest an printr-o ordonanta publicata vineri in Monitorul Oficial. Actul normativ prevede noi reglementari care se aplica de la 1 septembrie

Astfel, potrivit OG nr. 28/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 553 din 30 august, vor fi introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate, incepand cu 1 septembrie, si motoarele cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.

Modificarile vin in contextul in care, la inceputul lunii august, prevederile Codului fiscal referitoare la accize au mai fost modificate o data, data lor de intrare in vigoare fiind tot 1 septembrie. Atunci s-a stabilit ca se vor percepe accize si pentru:

  • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor - acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
  • confectii din blanuri naturale - acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
  • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta - se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
  • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 - acciza este de 1 euro/cm3.
  • arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv - acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
  • cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior - acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Recent publicata OG nr. 28/2013 stabileste ca, in cazul produselor accizabile nou-introduse, accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de  masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate  intracomunitar.
Operatorii economici care achizitioneaza din teritoriul comunitar produsele care au devenit accizabile de la 1 septembrie vor avea anumite obligatii incepand cu aceasta data. Astfel, inainte de primirea produselor, ei trebuie sa se inregistreze la autoritatea competenta, in conditiile prevazute in normele metodologice, si sa respecte urmatoarele cerinte:

  • sa garanteze plata accizelor;
  • sa tina evidenta livrarilor de astfel de produse;
  • sa prezinte produsele la cererea organelor de control;
  • sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocurilor din partea organelor  de control.

Singurii operatori economici care scapa de aceste obligatii sunt cei care achizitioneaza produsele accizabile mentionate pentru uzul propriu.
In ceea ce priveste momentul exigibilitatii accizei pentru produsele care devin accizabile de la 1 septembrie, acesta intervine:

  • la momentul receptionarii, pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare efectuate de operatori economici;
  • la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie, pentru produsele provenite din operatiuni de import efectuate de operatori economici;
  • la momentul vanzarii pe piata interna, pentru produsele provenite din productia interna;
  • la data documentului comercial care atesta achizitia intracomunitara, daca aceasta este efectuata de o persoana fizica, in cazul motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.

De asemenea, in cazul iahturilor, navelor si ambarcatiuni, precum si pentru autoturismele cu capacitate cilindrica mai mare sau egala cu  3.000 cm3, precum si pentru motoarele cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice, momentul exigibilitatii accizelor intervine  la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie.

Pentru ambarcatiuni si  autoturismele cu motoare de peste 3.000 de centimetri cubi provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice, exigibilitatea accizei va avea loc inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania. Pentru a le putea inmatricula, contribuabilii trebuie sa prezinte organelor competente:

  • declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, in cazul vehiculelor din import;
  • certificatul care atesta plata accizelor, in cazul vehiculelor achizitionate  intracomunitar, al carui mdoel se va stabili prin ordin ANAF.

Modificarile  la Codul fiscal mai stabilesc si ca persoanele fizice care cumpara din spatiul comunitar iahturi, nave,  ambarcatiuni sau motoare destinate acestora, precum si autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare sau egala cu  3.000 cm3 trebuie sa depuna o declaratie de accize la autoritatea  competenta pana la data prevazuta pentru plata acestor accize, numai atunci cand  datoreaza accize.

Modelul declaratiei va fi reglementat prin ordin al presedintelui  Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !