Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Administrator societate comerciala si salariat cu subventionarea locului de munca
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Administrator societate comerciala si salariat cu subventionarea locului de munca
Art. 196^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale[1] stipuleaza ca "asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este".

Autori:   Ana Cioriciu Stefanescu si Denisa Dicu 
In acest sens, noua ocupatie de administrator societate comerciala – cod 241939 - a fost introdusa prin Ordinul comun al Ministerului Muncii si al Institutului National de Statistica nr. 170/179 din 2008 pentru completarea Clasificarii ocupatiilor din Romania2 iar din instructiunile ei - reiese ca sunt necesare studii superioare3 pentru cei care opteaza4sa exercite functia mentionata in calitate de salariat. 

Avand in vedere cele de mai sus, se poate pune problema ca pentru societatea cu raspundere limitata, reprezentata de asociatul unic care el insusi opteaza sa aiba calitatea de salariat, sa se suventinoneze locul de munca, in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca 5

Doar asociatul unic poate avea si calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este si de aici decurg toate drepturile si obligatiile din ciudata dubla calitate – salariat si angajator, acordata prin lege, incepand cu 29 iunie 2007...! 

Aceasta situatie pune de fapt in discutie daca cel in cauza (care urmeaza a fi salariat) poate fi considerat, pe de o parte angajator, iar pe de alta parte, persoana defavorizata in sansa de a ocupa un loc de munca6 , cum sunt:

• absolventi (inregistrati ca someri);
• somerii in varsta de peste 45 de ani;
• somerii - parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale;
• somerii care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau pensie pentru limita de varsta;
• somerii - persoane cu handicap si asimilatii acestora - pensionari de invaliditate de gradul III7 ;
• elevii si studentii aflati in perioada vacantelor. 

In sensul prevederilor pct. I al art. 5 din Legea nr. 76/2002 - angajatorul este „persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv, domiciliul in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii”. 

Aceasta definitie trebuie interpretata in sensul prevederilor alin. (1) al art. 14 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii 8- „persoana fizica sau juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca”. 

Potrivit art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002 prin somer se intelege persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca. 

In vederea subventionarii locului de munca, asa cum am mentionat mai sus, somerii trebuie sa se inregistreze la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care functioneaza in conditiile prevazute de lege, in vederea obtinerii unui loc de munca. 

Cum locul de munca al celui ce il cauta poate fi oferit chiar de societatea cu raspundere limitata reprezentata de asociatul unic (adica chiar de aceeasi persoana), potrivit art. 1961 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, incepand din 29 iunie 2007, daca sunt indeplinite conditiile “angajatorului obisnuit” si ale “salariatului obisnuit”, atunci vorbim si de o deschidere a cailor legale pentru subventionarea analizata. 

Pentru dezvoltare, precizam ca, de exemplu, in baza dispozitiilor art. 80 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, angajatorii, care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi9 ai unor institutii de invatamant, sunt scutiti pe o perioada de 12 luni, de plata datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj si primesc lunar pe aceeasi perioada pentru fiecare absolventi:
• 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
• 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
• 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior. 
__________________

Note: 

1Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1066 din 17.11.2004.
2Publicat in Monitorul Oficial Partea I nr. 219 din 21.03.2008.
3Pentru detalii privind consecintele neindeplinirii acestei conditi a se vedea, A. Cioriciu Stefanescu, Administrator societate comerciala - obligatoriu studii superioare, pe www.Avocatnet.ro
4Din textul permisiv al dispozitiilor de mai sus observam ca aceasta calitatea de salariat a asociatului unic este o posibilitate legala si nu o obligatie.
5 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 06.02.2002 modificata si completata ulterior. 
6 A se vedea: Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 03.01.2008), Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 217/30.03.2007 din 18.12.2006).
7 A se vedea: A. Cioriciu Stefanescu, Subventii pentru angajarea pensionarilor de invaliditate de gradul III, pe www.Avocatnet.ro, I. Petrea, A. Cioriciu Stefanescu, Angajarea pensionarilor in sectorul privat si public, in “Revista romana de dreptul muncii”, nr. 1/2008, p. 30 - 31.
8 Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003, modificata si completata.
9 Pentru detalii legate de categoriile de absolventi pentru care se poate beneficia de subventii a se vedea I. Petrea, A. Cioriciu Stefanescu, Subventionarea locurilor de munca pentru angajatorii persoane fizice, pe www. Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !