Dupa mai multe razgandiri consecutive, Fiscul a stabilit ca bonurile fiscale de pana la 100 de euro care au imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului nu mai trebuie declarate in formularul 394. In aceste conditii, se mai poate deduce taxa pe valoarea adaugata pentru carburanti pe baza bonurilor emise de comercianti?
Din 14 martie 2013, de cand HG nr. 84/2013 a intrat in vigoare, TVA poate dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA. Pentru sumele care depasesc aceasta valoare, este necesara o factura fiscala.
Pentru a se putea face deducerea pe baza bonurilor fiscale, aceste documente trebuie sa aiba imprimat codul de TVA al beneficiarului.
Reglementarile legale puncteaza ca mentiunea privind codul de TVA trebuie imprimata ”cu ajutorul casei de marcat”, intelegand astfel ca este necesar ca aceasta informatie sa faca parte din formatul standard al bonului fiscal, asa cum este emis de aparatul de marcat, nefiind acceptata o mentiune ulterioara cu pixul, spre exemplu. Practic, toate statiile de alimentare cu carburanti trebuie sa isi seteze casele de marcat fiscale astfel incat aparatele sa inscrie codul de TVA al firmei care achizitioneaza combustibilii auto.
Raportarea sau nu a bonurilor in declaratia 394 nu afecteaza in niciun fel posibilitea contribuabililor de a-si deduce taxa pe valoarea adaugata. Asadar, chiar daca in acest moment bonurile nu se mai raporteaza la Fisc prin formularul 394, TVA poate fi dedusa in continuare pe baza lor.
Va reamintim ca aceasta regula se aplica nu doar pentru carburanti, ci si pentru alte bunuri sau servicii. Tot din 14 martie contribuabilii au posibilitatea sa isi deduca TVA numai cu bonurile fiscale pentru orice bunuri si servicii achizitionate pentru societate, a caror valoare este de pana la 100 de euro cu tot cu TVA. Si in aceste situatii, TVA poate fi dedusa pe baza bonurilor fiscale, numai daca acestea contin codul de TVA al beneficiarului.
|