Cand vine vorba de bacsis de multe ori incepem sa ne facem probleme. De aceea, sa vedem care sunt regulile generale ale bacsisului.
Cand vine vorba de bacsis de multe ori incepem sa ne facem probleme. Unora le este rusine “sa lase” ceva frizerului nestiind cum sa procedeze sau cat sa lase, insa se simt si mai prost sa nu il rasplateasca cu nimic pentru serviciile lui. Si atunci intervine situatia penibila in care clientul incearca sa ii strecoare o suma in buzunar iar frizerul refuza exagerat de fals mica atentie.
Asta poate pentru ca bacsisul la noi in tara are un sens peiorativ. Cu toate acestea, este un gest de buna crestere sa sa dea sume mici de bani in schimbul unor servicii. Trebuie facuta insa diferenta intre bacsis si mita, astfel nu se vor da niciodata bani pentru a obtine niste avantaje.
Fiecare tara are obiceiurile ei. In Europa se aud tot mai numeroase proteste impotriva bacsisului. In multe tari se recomanda solutia serviciilor incluse. La hoteluri, restaurant, turism se precizeaza de cele mai multe ori ca in nota de plata sunt trecute toate datoriile clientului. Este un acord intre patron si salariatii sai. Singura noastra obligatie este sa intrebam daca serviciul este inclus sau nu.
In Italia, spre exemplu, vei fi uimit ca este ceva normal sa nu lasi bacsis la restaurant. La fel de uimit vei ramane si cand iti vei rezerva un apartament in Franta si in mail-ul de confirmare se va preciza exact cat bacsis trebuie sa lasi pentru diferitele servicii suplimentare. Dupa cum se spune, "cate bordeie atatea obiceie".
Acestea fiind datele problemei, sa vedem care sunt regulile generale ale bacsisului:
Chelnerii, soferii de taxi, coafezele, salariatele de la saloanele de infrumusetare au dreptul la 5-20% din valoarea notei de plata. Aprecierea se face in functie de locul in care te afli. Spre exemplu, la un restaurant modest vei lasa minim 5% din nota de plata in timp ce la unul de lux in jur de 10%.
Sunt lasate la aprecierea clientului sumele date: garderobierilor, plasatoarelor, baietilor care fac diferite comisioane, sefilor de autocar, ghizilor in turism, personalului de serviciu din hoteluri.
Chiar daca serviciul este inclus in nota de plata, e bines a lasam ceva portarilor, hamalilor, cameristelor, liftierilor, mecanicilor auto sau chiar receptionerilor de hotel.
Sa nu uitam ca in toate tarile este interzis sa se ofere bani functionarilor publici, fiind considerat mita.
Pe de alta parte, aratandu-ti recunostinta fata de medicul care ti-a salvat viata oferindu-i un cadou si un buchet de flori este considerat un gest politicos elementar. In cazul in care oferi medicului arhicunoscutul plic cu bani pentru ca acesta sa te consulte, atunci este considerata mita.
Nu trebuie sa uitam ca nu este bine sa dam sume nici prea mici, nici prea mari. Sa lasi un bacsis enorm este un gest de snobism si nu unul de generozitate. Pe de alta parte, un bacsis prea mic este un semn de zgarcenie. |