Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Pana cand trebuie achitate obligatiile de plata stabilite in urma verificarilor fiscale?
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Pana cand trebuie achitate obligatiile de plata stabilite in urma verificarilor fiscale?
Noile reglementari introduse recent in Codul fiscal au introdus un termen expres pana la care contribuabilii pot achita obligatiile de plata in urma verificarilor fiscale. Acest termen nu este prevazut in legislatia actuala.

Potrivit OUG nr. 102/2013 care a modificat Codul fiscal, este specificat in mod clar un termen scadent al obligatiilor de plata stabilite in urma verificarilor fiscale.

Astfel, daca in perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale organele de inspectie fiscala constata nedepunerea declaratiei de venit, atunci termenul scadent al obligatiei de plata stabilite in urma verificarilor este termenul-limita prevazut pentru emiterea deciziilor anuale de impunere stabilit prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), se arata in noile dispozitii.

Conform Ordinului ANAF nr. 52/2012, prin care se aproba modelul formularului 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice", acest document trebuie emis de Fisc pana la data de 15 septembrie a anului urmator celui pentru care se face impunerea, pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii existente in evidenta fiscala.

Astfel, termenul limita pentru plata obligatiilor fiscale stabilite in urma verificarilor fiscale este 15 septembrie.

Codul fiscal prevede ca impozitul anual datorat de contribuabili se stabileste de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra:

  • venitului net anual impozabil;
  • castigului net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise;
  • castigului net anual din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen.

Din impozitul datorat pe venit, contribuabilii pot dona 2%, pentru sustinerea organizatiilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

De asemenea, organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se mentioneaza in Codul fiscal.

Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite.


 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !