Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow De la 1 ianuarie 2014 se aplica noi reguli pentru ajustarea TVA
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

De la 1 ianuarie 2014 se aplica noi reguli pentru ajustarea TVA
Contribuabilii vor trebui sa respecte noi reguli fiscale, de la 1 ianuarie 2014, atat in ceea ce priveste reducerea bazei de impozitare a TVA, cat si pentru ajustarea taxei deductibile, odata ce modificarile la Codul fiscal, publicate acum cateva zile, vor intra in vigoare.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013 si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
 
Reglementari noi in ceea ce priveste ajustarea de TVA
 
Potrivit OUG 102/2013, articolul 148 din Codul fiscal, "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital", va avea alte prevederi incepand cu 1 ianuarie 2014.
 
Astfel, de la aceasta data, persoanele impozabile nu vor ajusta deducerea initiala de TVA in cazul bunurilor furate, deoare a fost eliminata sintagma "inclusiv bunuri furate" din litera c), alineatul (1), articolul 148 din Codul fiscal. Acest alineat precizeaza cazurile in care se ajusteaza deducerea initiala, in conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica.
 
In aceste conditii, aceasta litera va avea urmatoarea forma: "persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune".
 
Mai mult, conform prevederilor din Codul fiscal care vor intra in vigoare la inceputul anului viitor, nu se va ajusta deducerea initiala de TVA in cazul bunurilor furate, pentru care persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
 
In prezent, in ceea ce priveste deducerea initiala de TVA in cazul bunurilor furate, nu exista nicio mentiune in Codul fiscal, existand prevederi doar pentru bunurile distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora.
 
In plus, ramane valabila si anul viitor precizarea ca deducerea initiala de TVA nu se ajusteaza, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila.
 
De asemenea, de anul viitor, s-a eliminat din Codul fiscal mentiunea ca nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
  • bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activelor corporale fixe casate, altele decat bunurile de capital, in conditii stabilite prin norme;
  • perisabilitatilor, in limitele prevazute prin lege, precum si a pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in conditii stabilite prin norme.
Cu toate acestea, ramane valabil ca deducerea initiala a TVA nu se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
  • bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare externe sau interne;
  • acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme;
  • acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare,  in conditiile stabilite prin norme. 
"In ceea ce priveste modificarea de la articolul 148, la litera a) s-au grupat cele trei puncte a, b, c din versiunea actuala a legislatiei. Practic, aici se vor incadra si situatiile ajustarii TVA pentru stocurile degradate calitativ care sunt distruse, casarile, perisabilitatile, pierderile tehnologice, etc.. Toate sunt prierderi sau distrugeri si s-au grupat sub un singur punct, intrucat nu avea sens reglementarea lor distincta in Cod. Probabil ca acestea vor fi exemplificate si detaliate prin norme. Momentan, pana nu apar normele, nu ne putem face o idee clara cu privire la impactul asupra firmelor", spune Bogdan Costea, expert contabil si consultant fiscal la Viboal Findex.
 
Pe langa aceste modificari, consultantul fiscal de la Viboal Findex subliniaza ca un aspect care trebuie urmarit cu atentie se refera la abrogarea alineatului (3) de la articolul 148 si introducerea la alin. (2) lit. a).
 
Astfel, alineatul (3) din articolul 148, care este inca in vigoare, mentioneaza ca "in cazul bunurilor furate, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata conform alin. (1) la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva", iar introducerea la alin. (2) lit. a) ca "in cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare".
 
"In prezent, in cazul bunurilor furate firmele sunt obligate sa ajusteze TVA dedusa la achizitia acestora, adica sa-l colecteze si sa-l vireze la bugetul de stat. Acestea au dreptul sa anuleze aceasta ajustare doar daca furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva, conditie care este destul de greu de respectat mai ales in situatia furturilor cu autor necunoscut, unde de multe ori nu se ajunge la obtinerea unei hotarari judecatoresti. Trebuie sa urmarim la publicarea normelor ce se intelege prin <acte doveditoare emise de organele judiciare> si cum se va proceda de la anul", detaliaza Bogdan Costea.
 
Reducerea bazei de impozitare: ce se schimba de la 1 ianuarie?
 
De anul viitor, ca urmare a modificarii articolului 138 din Codul fiscal, literele a) si b), baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
  • a) in cazul desfiintarii totale sau partiale a contractului pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, inainte de efectuarea acestora, dar pentru care au fost emise facturi in avans;
  • b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj.
In foma actuala a Codului fiscal, prima situatie, nici nu exista, iar in a doua nu se face referire la desfiintarea totala, ci la anularea totala.
 
"Practic la lit. a) are loc modificarea semnificativa in sensul in care trimiterea se face acum la desfiintarea contractului pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, ci nu se mai face trimitere doar la anularea facturii. Un posibil scop al acestei modificari poate consta in combaterea acelor situatii, unde pe fondul neincasarii creantelor, furnizorii procedau injust la stornarea facturilor in vedere evitarii platii TVA colectata la bugetul de stat. Desi, si in forma actuala a legislatiei regula este aceeasi, ca odata prestat serviciul sau livrat bunul nu poti storna facturile si, implicit, anula operatiunile, noile prevederi vin sa clarifice faptul ca nu anularea facturii genereaza dreptul de ajustare, ci desfiintarea contractului, daca aceasta are loc anterior realizarii operatiunii, livrarii de bunuri sau de servicii", precizeaza Bogdan Costea.
 
Expertul contabil de la Viboal Findex adauga ca este important de precizat in aceasta situatie ca, daca bunurile livrate sunt returnate, atunci furnizorul are dreptul sa ajusteze taxa colectata prin stornarea facturilor de vanzare.
 
"In cazul prestarilor de servicii insa, desfiintarea contractului are efecte numai pentru viitor, adica pentru serviciile ce urmeaza a fi prestate, dar pentru care s-a facturat in avans. In acest caz se poate ajusta taxa colectata prin stornarea facturilor. Pentru serviciile deja prestate insa, chiar daca se desfiinteaza contractul, furnizorul ramane in continuare obligat sa colecteze si sa plateasca TVA la buget. Deci nu este permisa stornarea facturii cata vreme serviciile s-au prestat. In acest caz se va urmari incasarea creantei si ajustarea doar in cazul in care clientul intra in faliment (lit. d)", explica Bogdan Costea.
 
De mentionat ca anul viitor raman in vigoare literele c), d) si e) ale articolului 138 din Codul fiscal. Astfel, va fi in continuare valabila reducerea bazei de impozitare in cazul in care:
  • rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
  • contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
  • cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.
De asemenea, ca urmare a unei decizii a Curtii Europene de Justitie, s-au facut completari in Codul fiscal si in ceea ce priveste ceea ce nu cuprinde baza de impozitare, care este detaliata in articolul 137, alineatul 3).
 
Astfel, de anul viitor, inclusiv cand locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul unui contract de leasing si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, astfel cum s-a pronuntat Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-224/11 BGZ Leasing sp. z o.o., nu se includ in baza de impozitare sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.
 
In prezent, in Codul fiscal nu se face nicio referire la asigurarea din contractele de leasing, cand se mentioneaza ceea ce nu se include in baza de impozitare. 
 
Modificari si la ajustarea TVA deductibile in cazul bunurilor de capital
 
Noile prevederi din Codul fiscal, cele care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, completeaza modul in care se efectueaza ajustarea de TVA deductibila la bunurilor de capital.
 
Actualele reglementari, care vor fi in vigoare si anul viitor, stabilesc ce se intampla cu TVA achitata sau datorata, aferenta oricarei operatiuni legate de achizitia, fabricarea, constructia, transformarea sau modernizarea acestor bunuri, exclusiv taxa achitata sau datorata, aferenta repararii ori intretinerii acestor bunuri sau cea aferenta achizitiei pieselor de schimb destinate repararii ori intretinerii bunurilor de capital.
 
Conform completarilor aduse Codului fiscal, de la 1 ianuarie, ajustarea de TVA deductibila se face, in continuare, dupa aceeasi regula, cu exceptia bunurilor a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere, potrivit prevederilor art. 1451.
 
In prezent, aceasta ajustare se efectueaza in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice. 
 
De asemenea, potrivit noilor reguli fiscale, tot de la 1 ianuarie 2014, ajustarea de TVA deductibila se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia bunului de capital care este pierdut, distrus sau furat, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator. In plus, pentru bunurile furate, persoana impozabila demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare. 
 
In prezent, actualele prevederi din Codul fiscal, care vor fi in vigoare pana la sfarsitul acestui an, nu precizeaza ce se intampla cu bunurile de capital furate. 
 
In conditiile in care s-au facut aceste completari, de anul viitor, a fost abrogat alineatul (41) de la articolul 149, care prevede ca in cazul bunurilor furate, persoana impozabila poate anula ajustarea efectuata conform alineatul (4) litera d) la data la care furtul este dovedit legal prin hotarare judecatoreasca definitiva.
 
In prezent, aceasta ajustare, cea de la articolul 149, alineatul (4) litera d), respectiv a taxei deductibile pentru bunurile de capital, se efectueaza in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia celor care au facut obiectul unei livrari sau unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila si a celor pierdut sau distrus ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator. 
 

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !