Prin Ordinul ANAF nr. 1877/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 720 din 22 noiembrie 2013, a fost aprobata Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 4/2013 prin care sunt detaliate situatiile in care subventiile primite de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA sunt incluse in baza de calcul a TVA.
In prima situatie, suma subventiei depinde de volumul bunurilor livrate/serviciilor prestate atunci cand suma totala a subventiei acordate in cursul unei perioade stabilite de persoana care acorda subventia creste sau scade direct proportional cu numarul de unitati de masura subventionate, subventia fiind acordata pe fiecare unitate de masura subventionata.
In cea de a doua situatie, se considera ca suma subventiei poate fi determinata inainte de desfasurarea activitatii, atunci cand beneficiarul subventiei cunoaste inainte de prestarea serviciilor/livrarea bunurilor suma absoluta sau procentuala a subventiei care va fi acordata pe fiecare unitate de masura subventionata.
"Prin noile reglementari se incearca aducerea unor clarificari suplimentare privind modalitatea de recunoastere a subventiilor legate de pret", a declarat pentru AvocatNet.ro George Niculescu, Tax Manager, Finexpert.
Pana in prezent, legislatia nu definea precis subventiile legate de pret.
Conform unor prevederi din Codul fiscal, pana la 31 decembrie 2009, se mentiona ca, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni, ne-a explicat George Niculescu.
Mai mult, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc ca subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Comunitar, legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare, a adaugat sursa citata. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Comunitar.
Astfel, pana in prezent legislatia prevedea ca subventiile sunt legate direct de pret daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- suma subventiei sa depinda de volumul bunurilor livrate/serviciilor prestate;
- suma subventiei sa poata fi determinata inainte de desfasurarea activitatii.
In toata aceasta perioada, expresia "subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni" a creat interpretari diferite din partea organelor de control, a precizat specialistul Finexpert.