Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow OMEF nr. 1146/2008
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

OMEF nr. 1146/2008

Aprobarea Normelor metodologice
privind intocmirea si depunerea situatiilor
financiare trimestriale ale institutiilor publice

Ordinul Ministerului economiei si finantelor nr. 1146/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2008 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 315 din 22.04.2008.

In temeiul prevederilor art. 11 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, ale art. 80 alin. (2) si ale art. 84 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, ministrul economiei si finantelor emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Se aproba Normele metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2008, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2.
- Directia generala de metodologie contabila institutii publice va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 3.
- Prezentul ordin de publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul economiei si finantelor,
Alice Cezarina Bitu,
secretar de stat

Bucuresti, 12 aprilie 2008.
Nr. 1.146.

___________ 

Nota AvocatNet: 

- Va prezentam ca fisier atasat anexa:  
NORME METODOLOGICE privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2008

 ANEXE

Ministerul Economiei si Finantelor

  Norma metodologica

din 12/04/2008
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 315 din 22/04/2008

privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2008

   A. Situatii financiare trimestriale
   1. Autoritatile publice, ministerele, celelalte organe ale administratiei publice centrale si locale, institutiile publice autonome si institutiile publice aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea lor au obligatia, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa intocmeasca situatii financiare trimestriale si anuale.
   2. Situatiile financiare care se intocmesc de institutiile publice la finele trimestrelor I, II si III din anul 2008 se compun din: Bilant, Contul de rezultat patrimonial, Situatia fluxurilor de trezorerie, conturi de executie bugetara si anexe.
   3. Institutiile publice intocmesc situatiile financiare trimestriale in anul 2008 potrivit modelelor aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 616/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea, semnarea, depunerea, componenta si modul de completare a situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice in anul 2006, precum si modelele acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 498 din 8 iunie 2006, adaptate structurii indicatorilor aprobati in Legea bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, cu modificarile ulterioare, in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 nr. 387/2007, precum si in alte reglementari in vigoare, formulare afisate pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor: www.mfinante.ro/legislatie/reglementari contabile
    La aceeasi adresa sunt afisate si corelatiile dintre formularele care compun situatiile financiare.
   4. Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 35 alin. (2) si (3) urmatoarele:
    "(2) Institutiile publice si celelalte persoane juridice, ai caror conducatori au calitatea de ordonator de credite, depun un exemplar din situatiile financiare trimestriale si anuale la organul ierarhic superior, la termenele stabilite de acesta.
    (3) Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, institutiile publice finantate integral din venituri proprii ai caror conducatori au calitatea de ordonator principal de credite, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru situatiile financiare centralizate pe ansamblul judetului si al municipiului Bucuresti privind executia bugetelor prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, depun la Ministerul Economiei si Finantelor un exemplar din situatiile financiare trimestriale si anuale, potrivit normelor emise de acesta, la urmatoarele termene:
    a) in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
    b) in termen de 45 de zile de la incheierea trimestrului de referinta."
    Avand in vedere reglementarile mai sus mentionate, se stabilesc urmatoarele:
   a) in vederea prezentarii la termen a situatiilor financiare centralizate, ordonatorii principali de credite vor stabili termenele de depunere a situatiilor financiare de catre ordonatorii secundari sau tertiari de credite, dupa caz, iar ordonatorii secundari de credite vor stabili termenele de depunere a situatiilor financiare pentru ordonatorii tertiari de credite;
   b) in vederea prezentarii la termen a situatiilor financiare centralizate ale unitatilor administrativ-teritoriale pe ansamblul judetului si al municipiului Bucuresti, directorul executiv al directiei generale a finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti va stabili termenele de depunere a situatiilor financiare de catre unitatile administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii, judete);
   c) termenul de predare la Ministerul Economiei si Finantelor - Directia generala de metodologie contabila institutii publice - a situatiilor financiare prevazute la art. 35 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la finele trimestrului I 2008 este 15 mai 2008. Pentru trimestrele II si III termenul este 14 august, respectiv 14 noiembrie 2008.
   5. La intocmirea situatiilor financiare se vor avea in vedere urmatoarele:
   a) La pct. 2.7.2.3 "Corectarea erorilor contabile" de la cap. II "Aprobarea, depunerea si componenta situatiilor financiare" din Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a precizat ca "eventualele erori constatate in contabilitate, dupa aprobarea si depunerea situatiilor financiare, vor fi corectate in anul in care acestea se constata".
    Avand in vedere prevederea mai sus mentionata, corectarea erorilor contabile aferente exercitiilor precedente, aparute in urma unor greseli matematice, a greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a tranzactiilor si altor evenimente, se efectueaza in conturile corespunzatoare de active, datorii si capitaluri, iar cele referitoare la venituri si cheltuieli se efectueaza in contul 117 "Rezultatul reportat".
    Precizam totodata ca la pct. 41 lit. h) de la cap. G "Criteriile minimale privind programele informatice utilizate in activitatea financiara si contabila" din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile se prevede ca la elaborarea si adaptarea programelor informatice trebuie sa se aiba in vedere ca acestea sa nu permita inserari, modificari sau eliminari de date pentru perioada inchisa.
    Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
   b) Autoritatile publice, ministerele, celelalte organe ale administratiei publice centrale si locale, institutiile publice autonome si institutiile publice subordonate au obligatia inscrierii codului de activitate din noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 293 din 3 mai 2007, clasificare ce se aplica de la 1 ianuarie 2008.
   c) Autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice, precum si institutiile publice din subordinea acestora, care incaseaza, administreaza si utilizeaza venituri proprii, potrivit legii, vor raporta executia bugetului astfel:
   1. executia bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii, cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 388/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit structurii bugetului aprobat (codul 10);
   2. executia bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii, cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 388/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in anexa nr. 6/04 la Legea nr. 387/2007, potrivit structurii bugetului aprobat (codul 10);
   3. executia cumulata a bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii, care va include atat executia bugetelor prevazute la subpct. 1 si 2, cat si a celorlalte bugete care cuprind veniturile proprii si cheltuielile efectuate potrivit unor legi specifice (codul 20).
   d) La intocmirea anexei nr. 5*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Venituri", a anexei nr. 8*) "Contul de executie a bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral din venituri proprii (de subordonare locala) - Venituri" si a anexei nr. 9*) "Contul de executie a bugetului institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii (de subordonare locala) - Venituri" institutiile publice platitoare de TVA vor inscrie in coloanele 3, 4 si 5 reprezentand "Drepturi constatate" intreaga valoare a creantei, inclusiv TVA colectata, pe structura clasificatiei bugetare, iar in coloana "Incasari", sumele incasare, inclusiv TVA, pe structura clasificatiei bugetare.
   e) La intocmirea anexei nr. 6*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Cheltuieli", a anexei nr. 7*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Cheltuieli", a anexei nr. 10*) "Contul de executie a bugetului institutiilor publice si activitatilor finantate integral din venituri proprii (de subordonare locala) - Cheltuieli" si a anexei nr. 11*) "Contul de executie a bugetului institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii (de subordonare locala) - Cheltuieli" institutiile publice platitoare de TVA vor inscrie in coloana 5 reprezentand "Plati efectuate" sumele platite, inclusiv TVA deductibila, pe structura clasificatiei bugetare. TVA platita (debit cont 4423), determinata ca diferenta intre TVA colectata (cont 4427) si TVA deductibila (cont 4426), se evidentiaza in clasificatia economica la titlul II "Bunuri si servicii", articolul "Alte cheltuieli", cod 20.30, alineatul "Alte cheltuieli cu bunuri si servicii", cod 20.30.30.
    TVA recuperata (credit cont 4424) se evidentiaza la codul de clasificatie economica precizat mai sus, cu semnul minus.
   B. Raportari financiare lunare
   1. In aplicarea prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 8 aprilie 2008, se vor avea in vedere urmatoarele:
   a) autoritatile publice, ministerele si celelalte organe ale administratiei publice centrale, precum si institutiile publice autonome care incaseaza, administreaza si utilizeaza venituri proprii potrivit art. 65 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, raporteaza lunar executia centralizata a bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii, aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea lor, inclusiv a activitatilor finantate integral din venituri proprii si, respectiv, a Fondului pentru mediu, in formularele anexa nr. 5*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Venituri", respectiv anexa nr. 6*) si anexa nr. 7*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Cheltuieli", potrivit cap. A pct. 5 lit. c) subpct. 3 din prezentele norme metodologice.
    ___________
   *) Anexele nr. 5-11 fac parte integranta din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 616/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 498 din 8 iunie 2006.


    Detalierea cheltuielilor pe clasificatia economica se realizeaza pe capitole si titluri.
   b) Unitatile administrativ-teritoriale raporteaza lunar executia cheltuielilor din finantarile rambursabile externe si interne, precum si executia veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local, astfel:
   1. cheltuielile efectuate din finantarile rambursabile externe si interne, in formularele:
   - anexa nr. 15*) "Contul de executie a bugetului creditelor externe - Cheltuieli";
   - anexa nr. 16*) "Contul de executie a bugetului creditelor interne - Cheltuieli";
   - anexa nr. 7*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Cheltuieli";
   2. veniturile si cheltuielile evidentiate in afara bugetului local, in formularele:
   - anexa nr. 19*) "Contul de executie a veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local - Venituri";
   - anexa nr. 20*) "Contul de executie a veniturilor si cheltuielilor evidentiate in afara bugetului local - Cheltuieli";
   - anexa nr. 7*) "Contul de executie a bugetului institutiei publice - Cheltuieli".
    In conturile de executie bugetara (partea de cheltuieli), coloana "Cheltuieli efective" nu se completeaza la raportarile lunare.
    ___________
   *) Anexele nr. 7, 15, 16, 19 si 20 fac parte integranta din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 616/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 498 din 8 iunie 2006.


   2. Termenul de depunere la Ministerul Economiei si Finantelor - Directia generala de metodologie contabila institutii publice a raportarilor precizate la pct. 1 lit. a) si b) este data de 25 a lunii urmatoare celei de raportare.
    Situatiile financiare centralizate se depun la Ministerul Economiei si Finantelor de catre conducatorii compartimentelor financiar-contabile sau de persoane cu atributii in activitatea de analiza si centralizare a acestora, care sa poata oferi informatiile necesare in legatura cu structura si continutul informatiilor din situatiile financiare prezentate.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !