Noi formulare pentru inregistrare si autorizare Ministerul Justitiei a elaborat noi declaratii-tip pe propria raspundere pentru autorizarea functionarii societatilor comerciale si a PFA la Oficiile Registrului Comertului. Totodata, a fost aprobat si modelul cererii de inregistrare a PFA, a intreprinderilor individuale si familiale.
Prin Ordinul nr. 1240/2008, Ministerul Justitiei a aprobat modelul cererii de inregistrare in registrul comertului a persoanelor fizice autorizate (PFA), a intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.
De asemenea, prin acest act normativ, au fost aprobate noi modele ale declaratiilor-tip pe propria raspundere privind autorizarea functionarii, prevazute la alin 1 lit a si b si la alin 2 ale articolului 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice. Declaratiile-tip aprobate prin acest act normativ inlocuiesc modelele aprobate anterior, prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2722/2007.
Ordinul ministrului justitiei nr. 1240/2008 a fost publicat in Monitorul oficial, Partea I, nr. 360 din 9 mai 2008.
Declaratiile-tip, necesare in procedura de autorizare a functionarii
Potrivit alin. 1 art. 15 din Legea nr. 359/2004, "in vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, a certificatului de inscriere de mentiuni, solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia-tip pe propria raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte: a) persoana juridica nu desfasoara, la sediul social sau la sediile secundare, activitatile declarate, o perioada de maximum 3 ani; b) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia-tip."
Conform alin 2 al art. 15 din Legea nr. 359/2004, orice modificare cu privire la cele declarate atrage obligatia solicitantului de a depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal o noua declaratie-tip pe propria raspundere corespunzatoare modificarilor intervenite.
In procedura de autorizare la Oficiile Registrului Comertului, si PFA, intreprinderile intreprinderile individuale si familiale trebuie sa depuna declaratii-tip pe propria raspundere.
PFA, intrepinderile individuale si familiale se inregistreaza direct la ORC
Pe langa aprobarea modelului Cererii de inregistrare a PFA, a intreprinderilor individuale si familiale, Ordinul ministrului justitiei nr. 1240/2008 stabileste ca pentru inregistrarea fiscala a PFA, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale se utilizeaza anexa A1, aprobata prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2722/2007.
Prin Ordonanta de urgenta nr. 44/2008, Guvernul a stabilit preluarea in intregime de catre registrul comertului a procedurii de inregistrare si de autorizare a persoanelor fizice autorizate, a intreprinderilor individuale si familiale, prin directorii oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale.
Inainte de aparitia acestui act normativ, inmatricularea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale in registrul comertului si inregistrarea fiscala a acestora se facea pe baza autorizatiei emise de Primaria competenta. Sursa: Avocatnet.ro |