Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Situatii financiare anuale: Registrul Comertului cere dizolvarea a peste 38.000 de firme
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Situatii financiare anuale: Registrul Comertului cere dizolvarea a peste 38.000 de firme
Oficiul National al Registrului Comertului va inainta actiuni de dizolvare in cazul a peste 38 de mii de firme care nu si-au depus situatiile financiare anuale. Legea privind societatile comerciale stabileste ca ONRC poate cere, in instanta, dizolvarea firmelor care nu au depus situatiile financiare anuale in cel mult sase luni de la expirarea termenelor prevazute de legea contabilitatii.

Potrivit informatiilor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), peste 38 de mii de societati comerciale nu si-au depus situatiile financiare pentru anii anteriori. Impotriva acestora, ONRC va inainta in instanta, actiuni de dizolvare. 

Judetele Constanta, Hunedoara, Iasi si Ilfov se situeaza pe primele locuri la nivelul intregii tari, cu peste trei mii de firme care nu au respectat prevederile legale. La polul opus, se afla judetele Dambovita, Salaj si Teleorman, cu 92, 83 si, respectiv, 53 de cazuri. 

In Bucuresti,  696 de firme nu si-au depus situatiile financiare anuale, in conformitate cu termenele stabilite prin Legea contabilitatii. 

Tribunalul se pronunta, la cererea ONRC 


Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale stabileste, la art. 237, ca ONRC poate cere in instanta dizolvarea societatilor comerciale care nu au depus, "in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului".

Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se va inregistra in registrul comertului, se va comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si, totodata, se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.

Impotriva hotararii de dizolvare, se poate face recurs in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii. La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare.

De asemenea, Legea societatilor comerciale prevede ca "daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare (...)".

In situatia in care judecatorul delegat nu a fost sesizat cu privire la numirea unui lichidator, societatile comerciale vor fi radiate din oficiu din registrul comertului.

Termene pentru depunerea situatiilor financiare anuale 

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (art.185), reprezentantii legali societatilor comerciale au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna copii pe suport hartie si in forma electronica de pe situatiile financiare anuale la oficiul registrului comertului. 

Termenul maxim de depunere a situatiilor financiare este stabilit prin Legea contabilitatii nr. 82/1991 astfel: 

- 28 februarie - pentru persoanele care, de la constituire, nu au desfasurat activitate, caz in care, in locul situatiilor financiare, se depune o declaratie; 

- 30 aprilie - persoanele juridice care aplica Reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, inclusiv microintreprinderile; 

- 30 mai - pentru persoanele juridice care aplica reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. 

Pe langa dizolvarea societatilor comerciale, sanctiunile prevazute pentru nedepunerea situatiilor financiare in termenul legal includ si amenda contraventionala cuprinsa intre 2000 de lei si 30.000 de lei.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !