Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Societatile comerciale isi pot transfera sediul social in alt stat UE
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Societatile comerciale isi pot transfera sediul social in alt stat UE
Avocatul general al Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) Poiares Maduro considera ca o societate comerciala inregistrata intr-un stat membru poate sa isi transfere sediul social intr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Concluziile Avocatului general au fost prezentate, joi, intr-o cauza aflata pe rolul CJCE.

Potrivit unui comunicat al CJCE, cauza vizeaza o societate in comandita simpla inregistrata in Ungaria, denumita Cartesio. In noiembrie 2005, aceasta a solicitat instantei comerciale sa inscrie in registrul societatilor comerciale transferul sediului sau social din Ungaria in Italia. Cu toate acestea, Cartesio dorea sa ramana inregistrata in Ungaria si prin urmare sub incidenta legislatiei comerciale maghiare.

Instanta a respins cererea pentru motivul ca legislatia maghiara nu permite societatilor maghiare sa isi transfere sediul social in alt stat membru. Aceasta a aratat ca, in vederea schimbarii sediului social, Cartesio trebuie mai intai sa fie dizolvata in Ungaria si apoi reinfiintata conform legislatiei italiene.

Cartesio a formulat apel impotriva hotararii instantei comerciale la Szegedi Ítélőtábla (Curtea de Apel Szeged) care a intrebat Curtea de Justitie daca legislatia maghiara care impiedica o societate maghiara sa isi transfere sediul social intr-un alt stat membru era compatibila cu dreptul comunitar.

Statele membre trebuie sa respecte libertatea de stabilire 
In concluziile prezentate ieri, avocatul general Poiares Maduro afirma ca prevederile Tratatului referitoare la libertatea de stabilire se aplica in mod cert in cauza aflata pe rolul CJCE.

In acest sens, Poiares Maduro subliniaza ca normele maghiare in cauza trateaza situatiile transfrontaliere intr-un mod mai putin favorabil decat pe cele nationale, din moment ce acestea permit unei societati sa isi transfere sediul social numai pe teritoriul Ungariei.

Avocatul general subliniaza ca, in ciuda faptului ca societatile comerciale exista numai in temeiul dreptului national si ca, desi statele membre au adoptat norme diferite privind infiintarea societatilor comerciale, acestea nu au o libertate absoluta in a stabili normele ce vizeaza societatile infiintate in temeiul dreptului lor national, fara a tine seama de consecintele asupra libertatii de stabilire.

Legislatia maghiara incalca dreptul comunitar 

Un transfer intracomunitar al sediului social poate constitui, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, o modalitate simpla si eficace de a incepe o noua activitate economica intr-un alt stat membru fara a trebui sa faca fata costurilor si dificultatilor administrative inerente desfiintarii mai intai a societatii in tara de origine si reinfiintarii sale integrale ulterior in celalalt stat membru, se mai arata in comunicatul CJCE.

In plus, procesul desfiintarii unei societati intr-un stat membru si reinfiintarii sale in conformitate cu legislatia altui stat membru poate necesita mult timp, perioada in care societatea respectiva ar putea fi impiedicata sa isi desfasoare activitatea. In consecinta, avocatul general considera ca faptul de a impiedica o societate sa isi transfere sediul social dintr-un stat membru in altul echivaleaza cu o restrictie a dreptului de stabilire.

O astfel de restrictie ar putea cu toate acestea sa fie justificata pe motive de interes public, precum prevenirea unor comportamente abuzive sau frauduloase ori protectia unor interese precum, spre exemplu, interesele creditorilor, ale actionarilor minoritari, ale angajatilor sau ale autoritatilor fiscale, adauga avocatul general Poiares Maduro.

Cu toate aceastea, in cauza aflata pe rolul CJCE, legislatia maghiara interzice in totalitate transferul sediului social al unei societati maghiare intr-un alt stat membru fara sa ofere vreo justificare. Pentru aceste motive, avocatul general sugereaza Curtii sa se pronunte in sensul ca normele maghiare in cauza nu sunt compatibile cu principiul libertatii de stabilire.

Judecatorii CJCE vor decide 

Opinia avocatului general Poiares Maduro nu este obligatorie pentru Curtea de Justitie.

Conform statutului CJCE, misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita.

Judecatorii CJCE urmeaza sa delibereze in aceasta cauza, iar hotararea lor va fi pronuntata la o data ulterioara. 

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !