Transferul afacerilor, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, se va face fara plata taxelor de timbru, a taxelor percepute de Oficiul National al Registrului Comertului sau a tarifelor notarilor publici. Taxele si tarifele vor fi suportate din bugetul statului, printr-un program de finantare nerambursabila, derulat de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL).
Prin Ordinul nr. 722/2008, MIMMCTPL a aprobat Procedura de implementare a Programului pentru sprijinirea transferului afacerilor. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 428 din 6 iunie 2008 si intra in vigoare in 10 zile de la data publicarii.
Procedura de transfer a afacerii este prevazuta in Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, insa MIMMCTPL trebuie sa elaboreze un program multianual de implementare.
Pentru acest an, bugetul este de 200.000 de lei si va fi utilizat pentru acordarea alocatiilor financiare nerambursabile care vizeaza cheltuielile efectuate de societati comerciale/societati cooperative/persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent, pentru plata urmatoarelor taxe si tarife: a) taxele si tarifele pentru operatiunile de inscriere a modificarilor efectuate de catre Oficiul National al Registrului Comertului, prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, pentru inregistrarea transferului intreprinderii mici sau mijlocii, precum si tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului, pentru modificarile necesare punerii in aplicare a transferului intreprinderii; b) taxele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, a incheierii de modificare ca rezultat al transferului intreprinderii, pronuntata de judecatorul-delegat la oficiile registrului comertului de pe langa tribunal; c) taxele de timbru pentru activitatea notariala, aferente actelor, in cazul carora este prevazuta obligativitatea incheierii acestora in forma autentica, necesare operarii transferului intreprinderii; d) taxele de timbru pentru cedarea cu titlu gratuit a intreprinderii, fondului de comert, in scopul asigurarii transferului intreprinderii mici sau mijlocii.
Conditiile transferului afacerii
Conform ordinului MIMMCTPL, transferul intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta transmiterea de catre titular a afacerii, respectiv a fondului de comert, in scopul asigurarii continuarii existentei si activitatii comerciale a intreprinderii, de regula in cadrul aceleiasi familii (sotul, sotia sau copii acestora), cu titlu gratuit.
Prin exceptie, facilitatile privind transferul intreprinderilor mici si mijlocii catre terti, persoana fizica sau alta intreprindere, se aplica, in conditiile prevazute de lege, doar in cazurile in care exista o imposibilitate de transmitere a afacerii in cadrul aceleiasi familii.
Transferul afacerii in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent se realizeaza in cadrul aceleiasi familii, in baza declaratiilor pe propria raspundere ale titularului autorizatiei si cesionarului, in cazul cedarii afacerii cu titlu gratuit, in timpul vietii titularului autorizatiei, sau in baza declaratiei cesionarului, in cazul decesului titularului autorizatiei.
Prin exceptie, in cazurile in care exista o imposibilitate de transmitere a afacerii in cadrul aceleiasi familii este posibil transferul catre terti in baza declaratiei pe propria raspundere a titularului autorizatiei sau a cesionarului acestuia (dupa caz) si a tertului care va continua activitatea economica autorizata a se desfasura in mod independent.
Nu pot beneficia de alocatii financiare nerambursabile in cadrul prezentului program, intreprinderile mici si mijlocii care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor 3 ani fiscali (2 ani fiscali precedenti si anul fiscal in curs), ajutoare de minimis (din surse publice nationale sau din surse comunitare) in valoare totala de 200.000 euro. Cei care vor depasi acest prag prin insumarea alocatiei financiare nerambursabile acordate prin Program cu alte ajutoare de minimis primite in ultimii 3 ani fiscali pot beneficia de finantare pana la atingerea plafonului de 200.000 euro.
Programul se va derula prin oficiile teritoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie (OTIMMC). Participarea la Program se face prin cerere deschisa cu depunere continua, iar selectarea beneficiarilor eligibili se face continuu, in limita bugetului. Autor: Marius Enachescu
Sursa: Avocatnet.ro |