Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Legislatie arrow Ordinul ANAF nr. 5198/2008
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Ordinul ANAF nr. 5198/2008

Ordinul ANAF nr. 5198/2008- modificarea
Normelor tehnice pentru aplicarea
regimului de tranzit comun/comunitar

Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 5198/2008 privind modificarea si completarea Normelor tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.327/2006 a fost publicat in Monitorul Oficial , Partea I, nr 453 din 18.06.2008.
In vederea aplicarii unitare a regimului vamal de tranzit prevazut in Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificarile ulterioare, si Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificarile ulterioare, pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2005 pentru aderarea Romaniei la Conventia privind regimul de tranzit comun, adoptata la Interlaken la 20 mai 1987, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.030 din 21 noiembrie 2005, aprobata prin Legea nr. 22/2006, in temeiul art. 5 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, cu modificarile si completarile ulterioare, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Art. I. — Normele tehnice pentru aplicarea regimului de tranzit comunitar/comun, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.327/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.055 din 30 decembrie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La punctul 79, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) primesc in mod regulat marfuri plasate in tranzit comun/comunitar. Se considera ca o persoana «primeste in mod regulat marfuri plasate in tranzit comun/comunitar» atunci cand acea persoana primeste in calitate de destinatar marfuri plasate in tranzit comun/comunitar, cel putin 100 de operatiuni intr-un an calendaristic.”
2. Punctul 98 se abroga.
3. La punctul 103, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Atunci cand in NCTS_RO nu s-a primit mesajul «aviz de sosire» in termenul stabilit pentru prezentarea marfurilor la biroul de destinatie, biroul centralizator informeaza principalul obligat si ii cere sa aduca dovada ca regimul s-a incheiat. Principalul obligat este informat in termen de maximum 7 zile de la expirarea termenului de tranzit, printr-o scrisoare care se transmite electronic la adresa de e-mail comunicata de principalul obligat in «Formularul de inregistrare in NCTS».”
4. La punctul 104, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) in urma solicitarii, principalul obligat are obligatia sa prezinte biroului de plecare, in cazul procedurii alternative, si biroului centralizator, in cazul utilizarii NCTS_RO:”.
5. Punctul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„107. (1) Pentru operatiunile de tranzit emise in NCTS_RO biroul centralizator declanseaza procedura de cercetare electronica atunci cand nu s-a primit mesajul «Aviz de sosire» pana la expirarea termenului de tranzit sau, atunci cand nu s-a primit mesajul «Rezultatele controlului» in termen de 6 zile de la data sosirii. Procedura de cercetare se declanseaza cel tarziu in termen de 7 zile de la scadenta unuia din termenele mentionate anterior, prin transmiterea mesajului «Aviz de cercetare» la autoritatea competenta a biroului de destinatie.
(2) Pentru operatiunile de tranzit emise in procedura alternativa, biroul centralizator transmite avizul de cercetare — Formularul TC 20, al carui model este prezentat in anexa nr. 7 la prezentele norme tehnice si in Manualul de tranzit, impreuna cu o copie a exemplarului nr. 1 al declaratiei de tranzit, si solicita informatii in legatura cu incheierea regimului de tranzit.”
6. Punctul 108 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „108. (1) La primirea avizului de cercetare (formularul TC 20 sau mesajul electronic) biroul de destinatie din Romania va efectua investigatiile in functie de informatiile primite si va proceda la verificarea evidentelor proprii sau, dupa caz, ale destinatarului agreat.
(2) Atunci cand marfurile in cauza au fost prezentate biroului de destinatie sau destinatarului agreat, dar dovada incheierii regimului nu a fost returnata in termen, biroul de destinatie va lua masurile corespunzatoare si va proceda urgent la confirmarea incheierii regimului de tranzit (va trimite documentele corespunzatoare sau, dupa caz, va transmite mesajele de confirmare in NCTS_RO).
(3) Atunci cand dovada incheierii regimului a fost trimisa, dar nu a parvenit autoritatii competente a tarii de plecare, la formularul TC 20 corespunzator adnotat se va anexa si copia dovezii, respectiv documentul primit de la autoritatea competenta a tarii de plecare (exemplarul nr. 1 al declaratiei de tranzit sau copia declaratiei din NCTS_RO ori manifestul marfurilor) sau o copie a unui document aflat in posesia autoritatii tarii de destinatie (exemplarul nr. 4 al declaratiei de tranzit sau documentul de insotire a tranzitului ori manifestul marfurilor). Pe copia dovezii trebuie sa se mentioneze «copie»,
data sosirii marfurilor si rezultatele controlului, informatii care se certifica prin mentiunea «Proba alternativa».
(4) Atunci cand declaratia de tranzit nu este inregistrata in evidentele biroului de destinatie, acesta trebuie sa verifice daca marfurile au fost livrate direct la destinatarul mentionat in avizul de cercetare. Daca informatiile inscrise in avizul de cercetare
(formularul TC 20 sau avizul electronic) nu sunt suficiente pentru efectuarea verificarilor, prin acelasi aviz de cercetare pot fi solicitate informatii suplimentare.”
7. La punctul 110, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
„(4) Atunci cand la finalizarea procedurii de cercetare se stabileste ca regimul de tranzit nu s-a incheiat sau inainte de implinirea termenului de 10 luni de la data acceptarii declaratiei de tranzit, biroul centralizator va comunica biroului de plecare dispozitia de incheiere din oficiu a operatiunii de tranzit si intocmirea Deciziei pentru regularizarea situatiei privind obligatiile suplimentare stabilite de controlul vamal.
(5) Biroul de plecare va intocmi Decizia pentru regularizarea situatiei privind obligatiile suplimentare stabilite de controlul vamal pentru incheierea din oficiu a operatiunii de tranzit comunitar/comun si va inregistra datoria vamala in evidenta contabila in cel mult doua zile de la data luarii la cunostinta a dispozitiei date de catre biroul centralizator.”
8. Dupa punctul 110 se introduce un nou punct, punctul 110 bis, cu urmatorul cuprins:
„110 bis. (1) La expirarea primului termen de plata pentru drepturile de import si alte taxe stabilite prin Decizia pentru regularizarea situatiei privind obligatiile suplimentare stabilite, respectiv 10 zile de la data comunicarii pentru drepturile de import, conform art. 222 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului de instituire a Codului vamal comunitar, sau cel prevazut la art. 111 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, pentru celelalte taxe (TVA si accize), in situatia in care nu s-a efectuat plata acestora, biroul de plecare va efectua demersurile pentru executarea garantiei.
(2) Deciziile care fac referire la declaratii de tranzit garantate cu garantie izolata constituita prin depunerea unei sume in numerar sau prin virament se incaseaza de catre birourile de plecare prin executarea garantiei constituite in contul lor.
(3) Deciziile care fac referire la declaratii de tranzit garantate cu garantie izolata constituita prin act de garantie izolata vor fi transmise de birourile de plecare in original la garantul care a emis actul de garantie izolata, insotite de o adresa prin care se
solicita executarea garantiei izolate si care trebuie sa contina toate informatiile financiare privind incasarea sumelor aferente.
(4) Deciziile care fac referire la declaratii de tranzit garantate cu garantie globala vor fi transmise in original la biroul de garantie din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, insotite de o adresa care va contine toate informatiile financiare privind incasarea sumelor aferente. Biroul de garantie va transmite garantului cererea de executare a garantiei, insotita de originalul deciziilor, a doua zi de la data primirii acestora.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Stefan Diaconu
Bucuresti, 3 iunie 2008.
Nr. 5.198.

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !