Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Info Utile arrow Impozit pe profit si impozit pe dividende - noi reglementari in Codul fiscal
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Impozit pe profit si impozit pe dividende - noi reglementari in Codul fiscal
Guvernul a adoptat marti o Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care vizeaza impozitarea unitara a dividendelor, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti. In domeniul impozitului pe profit, ordonanta de urgenta stabileste majorarea perioadei pentru recuperarea pierderii fiscale.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, adoptata marti de Executiv, introduce o serie de reglementari pentru corelarea legislatiei romanesti cu cea europeana. Actul normativ va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Impozitarea unitara a dividentelor 

Conform ordonantei de urgenta a Guvernului, cota de impunere a dividendelor pentru persoanele juridice nerezidente se va reduce de la 16% la 10%, incepand cu 1 ianuarie 2009. Astfel, atat persoanele juridice rezidente cat si cele nerezidente vor plati de la 1 ianuarie 2009 o cota de 10%, asigurandu-se egalizarea tratamentului fiscal.

Aceasta modificare a Codului Fiscal vine pe fondul avertismentului din partea Comisiei Europene, de la inceputul lunii mai. La acea data, Executivul european a trimis Romaniei o scrisoare de somare cu privire la normele prin care statul roman percepe impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii decat pe cele interne. Scrisoarea de somare reprezinta prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar (procedura de infringement).

In documentul adresat Guvernului Romaniei, CE a constatat ca "dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%". 

 " Acelasi impozit insa se ridica la 16%, daca actionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale", a adaugat CE.

"Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state SEE/AELS", a mai precizat Executivul european. 

Perioada de recuperare a pierderii fiscale, majorata de la 5 la 7 ani 

Ordonanta de urgenta a Guvernului, adoptata marti, aduce noi reglementari in domeniului impozitului pe profit, prin majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la 5 la 7 ani pentru pierderea fiscala realizata, incepand cu anul 2009. Executivul a a luat aceasta masura avand in vedere ca exista domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mai lunga de timp pana la inregistrarea veniturilor din exploatare.

In prezent, Codul fiscal prevede ca pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora. In cazul persoanelor juridice straine, se iau in considerare numai veniturile si cheltuielile care pot fi atribuite sediului permanent in Romania.

De asemenea, Codul fiscal mai stabileste ca pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.

Autor: Marius Enachescu - Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2024 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !