Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Mai putina birocratie pentru IMM-uri
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Mai putina birocratie pentru IMM-uri
Comisia Europeana a aprobat saptamana trecuta legea privind intreprinderile mici pentru Europa (SBA) bazata pe zece principii directoare. Legea isi propune actiuni strategice care sa fie intreprinse atat de Comisie, cat si de statele membre.

Desi 99% dintre intreprinderile din UE sunt IMM-uri (intreprinderi cu maxim 250 de angajati si cu o cifra de afaceri maxima de 50 de milioane de euro), majoritatea dispozitiilor legislative si a procedurilor administrative nu fac distinctie intre intreprinderi,  in functie de marimea acestora. Drept rezultat, 23 de milioane de IMM-uri sunt supuse de cele mai multe ori acelorasi cerinte administrative ca si cele 41 000 de intreprinderi mari din Europa.

Legea privind intreprinderile mici pentru Europa stabileste 10 principii care ar trebui adoptate la cel mai inalt nivel politic si masuri concrete care vor usura viata IMM-urilor.

Dupa consultarea intreprinderilor si a reprezentantilor acestora, Comisia Europeana a convenit, de asemenea, sa propuna noi dispozitii legislative in patru domenii care afecteaza IMM-urile in special:

-in primul rand, un nou Regulament general de exceptare pe categorii privind ajutoarele de stat va simplifica procedurile si va reduce costurile. Acesta va creste intensitatea sprijinului pentru IMM-uri si va facilita beneficierea de ajutoare pentru formare profesionala, cercetare si dezvoltare, protectia mediului si alte tipuri de ajutor pentru IMM-uri.

-in al doilea rand, un nou statut al societatii private europene va permite unei „Societati Private Europene" (SPE) sa fie creata si sa functioneze in conformitate cu aceleasi principii uniforme in toate statele membre. Acesta a fost proiectat pentru a aborda obligatiile oneroase curente in IMM-urile care functioneaza peste hotare, care au nevoie sa infiinteze filiale sub diferite forme de intreprinderi in fiecare stat membru in care vor sa faca afaceri. In practica, SPE ar insemna ca IMM-urile pot sa isi infiinteze intreprinderea sub aceeasi forma, indiferent daca fac afaceri in propriul stat membru sau in altul. Daca vor opta pentru SPE, antreprenorii vor economisi timp si bani din asistenta juridica, gestionare si administratie.

-in al treilea rand, o noua propunere privind TVA va oferi statelor membre optiunea de a aplica rate reduse de TVA pentru serviciile furnizate la nivel local, incluzand serviciile cu utilizare intensiva a fortei de munca care sunt furnizate in special de intreprinderile mici si mijlocii.

-in ultimul rand, o modificare la directiva privind platile intarziate este prevazuta in 2009 pentru a contribui la garantarea faptului ca IMM-urile vor fi platite in limita de 30 de zile stipulata.

Printre cele 10 principii care orienteaza conceperea si punerea in aplicare a politicilor la nivelul UE si al statelor membre, se afla acordarea unei a doua sanse pentru esecurile antreprenoriale, facilitarea accesului la finantare si sprijinirea IMM-urilor pentru transformarea provocarilor ecologice in oportunitati.

In plus, fata de angajamentul permanent de a scadea sarcina administrativa cu 25% pana in 2012, timpul necesar pentru crearea unei intreprinderi noi ar trebui sa nu fie mai mare de o saptamana, termenul maxim de obtinere a licentelor si permiselor comerciale nu ar trebui sa depaseasca o luna si birourile unice ar trebui sa ofere asistenta pentru a facilita procedurile de infiintare de noi intreprinderi si de recrutare.

Unde va fi necesar, Comisia intentioneaza sa utilizeze in viitor date concrete dintr-un an pentru intrarea in vigoare a regulamentelor/deciziilor care afecteaza intreprinderile. Statele membre sunt invitate sa ia in calcul masuri similare.

„Analiza Comisiei confirma concluziile exercitiului de consultare al Bancii Europene de Investitii ( BEI ): bunastarea si cresterea intreprinderilor mici si mijlocii vor fi esentiale in ceea ce priveste competitivitatea viitoare a Europei. Piata singura nu poate sa ofere finantare suficienta si la un pret adecvat pentru IMM-uri, in special pentru afacerile inovatoare cu ritm rapid de crestere. Prin urmare, Grupul BEI va incerca sa remedieze lacunele de pe piata prin extinderea domeniului de aplicare a finantarii sale”,  a declarat Philippe Maystadt, presedintele Bancii Europene de Investitii.

Comisia propune un parteneriat politic veritabil intre UE si statele membre care reflecta vointa politica de a recunoaste rolul central al IMM-urilor in economia UE si de a institui pentru prima data un cadru politic cuprinzator pentru Uniunea Europeana si pentru statele sale membre. Propunerea SBA este insotita de planurile Grupului Bancii Europene de Investitii anuntate recent de a simplifica, moderniza si diversifica gama de instrumente pentru sprijinirea IMM-urilor.

SBA include un set ambitios de masuri pentru a permite IMM-urilor sa beneficieze pe deplin de optiunile pietei unice si sa se extinda pe pietele internationale prin orientarea mai multor resurse catre accesul micilor intreprinderi la finante, cercetare si dezvoltare si inovare. De asemenea, acestea vor facilita participarea acestora la procesul de stabilire a standardelor, la castigarea contractelor de achizitii publice si la transformarea provocarilor ecologice in oportunitati de afaceri.

”Legea privind intreprinderile mici inaugurata astazi este un pas in plus catre o Europa a antreprenorilor cu mai putina birocratie si mai multe sanse de afirmare pentru cele 23 de milioane de IMM-uri din Europa. Scopul acesteia este de a ajuta micile intreprinderi sa prospere si sa ofere celor mai bune dintre ele o rampa de lansare pentru a ajunge campioni la nivel mondial. . Aceasta va insemna administratii publice care sa raspunda mai bine asteptarilor, mai putine intarzieri la plata facturilor, acces la un sprijin mai mare prin finantare, inovare si formare profesionala, TVA mai scazut pentru serviciile furnizate la nivel local si acces mai bun la contractele de achizitii publice. De asemenea, acest pachet va oferi IMM-urilor acces la un statut al societatilor private europene in vederea scaderii birocratiei si cresterii claritatii” a declarat José Manuel Durão Barroso, presedintele Comisiei .

La baza SBA este convingerea ca obtinerea conditiilor celor mai bune de cadru pentru IMM-uri depinde in primul rand si in principal de recunoasterea de catre societate a antreprenorilor, incluzand meseriile, microintreprinderile, intreprinderile familiale si intreprinderile din sectorul economiei sociale, si de a face atractiva optiunea de a incepe o afacere proprie. Aceasta inseamna ca trebuie sa se schimbe perceptia, in general negativa, asupra rolului antreprenorilor si a asumarii de riscuri in Uniunea Europeana.

Comisia Europeana recomanda Parlamentului European adoptarea cat mai rapida a propunerii legislative pentru intreprinderile mici.

.„Intreprinderile mici din Europa pot astepta cu interes un nou instrument pentru a face afaceri pe piata unica. Legea pentru intreprinderile mici este transparenta, flexibila si va constitui o referinta puternica recunoscuta peste tot. Prin urmare, incurajez Consiliul si Parlamentul European sa ajunga rapid la un acord cu privire la propunerea Comisiei”,  a declarat Charlie McCreevy comisarul pentru piata interna si servicii.

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !