De astazi, intra in vigoare conditiile contractuale generale si speciale la incheierea contractelor de lucrari cu organismele statului, aprobate printr-un ordin comun al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), al Ministerului Transporturilor (MT) si al Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).
Ordinul comun al MEF, MT si MLDPL nr. 915/465/415 din 2008 a aprobat conditiile contractuale generale si speciale la incheierea contractelor de lucrari. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 424 din 5 iunie 2008 si intra in vigoare incepand de astazi. Ordinul are ca scop armonizarea legislatiei romane cu practica de la nivelul Uniunii Europene si cu prevederile Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti in domeniul Constructiilor (FIDIC) si, totodata, impune clauze minime obligatorii privind termenele intermediare de executie, garantia de buna executie, plata avansului sau penalitatile de intarziere. Conform Ordinului comun nr. 915/465/415 din 2008, autoritatile contractante, astfel cum sunt definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, au obligatia de a folosi aceste conditii contractuale, la incheierea unui contract de lucrari.
Autoritatea contractanta
La articolul 8 litera a), OUG nr. 34/2006 defineste autoritatea contractanta ca fiind oricare organism al statului - autoritate publica sau institutie publica - care actioneaza la nivel central ori la nivel regional sau local.
Totodata, prin autoritate contractanta se intelege si orice organism de drept public, altul decat unul dintre cele prevazute la articolul 8 lit. a), cu personalitate juridica, care a fost infiintat pentru a satisface nevoi de interes general fara caracter comercial sau industrial si care se afla cel putin in una dintre urmatoarele situatii: - este finantat, in majoritate, de catre o autoritate contractanta, astfel cum este definita la articolul 8 lit. a), sau de catre un alt organism de drept public; - se afla in subordinea sau este supusa controlului unei autoritati contractante, astfel cum este definita la a articolul 8 lit. a), sau unui alt organism de drept public; - in componenta consiliului de administratie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumatate din numarul membrilor acestuia sunt numiti de catre o autoritate contractanta, astfel cum este definita la articolul 8 lit. a), sau de catre un alt organism de drept public.
Contractul de lucrari
Conditiile contractuale generale si speciale, aprobate prin Ordinul comun nr. 915/465/415 din 2008, se aplica la incheierea unui contract de lucrari, astfel cum este acesta definit la art. 4 alin. (1) lit. a) si b) din OUG nr. 34/2006.
Potrivit ordonantei de urgenta, contractul de lucrari este acel contract de achizitie publica care are ca obiect: a) fie executia de lucrari legate de una dintre activitatile cuprinse in anexa nr. 1 la OUG nr. 34/2006 sau executia unei constructii; b) fie atat proiectarea, cat si executia de lucrari legate de una dintre activitatile cuprinse in anexa nr. 1 la OUG nr. 34/2006 sau atat proiectarea, cat si executia unei constructii.
Activitatile prevazute in anexa nr. 1 la OUG nr. 34/2006 presupun: - lucrari de organizare a santierelor si de pregatire a terenurilor; - lucrari de constructii complete sau partiale si lucrari de geniu civil; - lucrari de instalatii si izolatii; - lucrari de finisare; - inchirierea de utilaje de constructii si demolare cu operator. |