Descarcati Flash Player pentru a vizualiza continutul .
Image 1 Title
Image 2 Title
Image 3 Title
Image 4 Title
Image 5 Title

AcasaServiciiAvantajeCarieraPortofoliuCautareContactCodul Fiscal 2014
Acasa arrow Stiri arrow Riscurile generate de companii au crescut
Servicii
Preturi
Noutati Legislative
Legislatie
Stiri
Info Utile
Programe - Declaratii
Etape infiintari societati
Link-uri utile
Coduri CAEN Rev.2
Codul Fiscal 2014
Codul Fiscal 2013
Codul Fiscal 2012
Codul Fiscal 2011
Cod Procedura Fiscala
Legea 31/1990
Legea 31/1991
Legea 64/1995
Legea 441/2006

Riscurile generate de companii au crescut
Raportul asupra stabilitatii financiare pe anul 2007, dat publicitatii saptamana aceasta de Banca Nationala a Romaniei (BNR), releva aspecte precum nesiguranta pe care companiile din Romania o reprezinta pentru sistemul economic actual, imposibilitatea bancilor de a recupera datoriile de la companii, dar si numarul mare de companii care nu si-au declarat situatia financiara pe anul trecut.

La Registrul Comertului au fost inregistrate, pana in anul 2007 aproximativ 1,55 milioane firme. Insa, in anul 2007, numai 580.000 de firme au raportat situatiile financiare.

Din raportul emis de BNR rezulta ca numarul companiilor infiintate este cu mult mai mare decat cel al companiilor care au dat faliment. Insa, procesul de faliment nu genereaza riscuri sistematice.

Dintre companiile care au falimentat in anul 2007, doar 5% aveau datorii la banci. Totodata, nu exista o garantie asupra sumelor datorate. Asadar, posibilitatea bancilor de a recupera integral debitele, este redusa.

In schimb, numarul companiilor inactive este mare, reflectandu-se si costurile mai ridicate aferente procesului de lichidare a unei companii decat costurile mentinerii companiei in starea de inactivitate.

Pe de alta parte, raportul face referire si la cresterea probabilitatii de nerambursare. Majorarea termenului de incasare a creantelor si a costului cu dobanzile pe fondul unei profitabilitati in scadere, au dus la cresterea acestui risc.

Totodata, creditele bancare catre companii s-au redus.

Companiile nefinanciare – un potential risc pentru economie

Companiile nu mai reprezinta o siguranta privind sistemul economic al Romaniei. Raportul BNR indica o crestere a riscurilor generate de companii, capacitatea mai scazuta de rambursare a datoriilor lor, precum si posibilitatea inducerii unor riscuri sistemice in cazul unor socuri pe cursul de schimb.

De altfel, rentabilitatea companiilor a ramas constanta. Studiul prezinta diferente intre companiile care produc bunuri netranzactionabile si cele care produc bunuri tranzactionabile. Companiile din prima catgorie detin cea mai mare parte a creditelor, atat interne cat si externe, dar in cazul unor probleme de ordin economic, au o rentabilitate inferioara companiilor care produc bunuri tranzactionabile. De asemenea, companiile care produc bunuri tranzactionabile au risc mai mare de nerambursare a creditelor comparativ cu restul economiei.

Si companiile din comert si servicii prezinta o rentabilitate scazuta a capitalului, insa, riscul nu este atat mare. Totodata, profitabilitatea din industrie este relativ constanta. In schimb, se arata a fi mai putin profitabilita activitatea companiilor care au credite bancare in comparatie cu cele lipsite de aceasta indatorare.

Sursa: Avocatnet.ro

 
© 2025 Contabilitate Bucuresti - Contabilitate - Consultanta Contabilitate - Servicii de calitate pentru afacerea Ta !